Τέλος Ιουνίου ξεκινά εργαστήρι ενοποίησης Τμήμ. Εσωτερικών Προσόδων και ΦΠΑ

Μετά και τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, που αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου ξεκινά στις 30 Ιουνίου εργαστήρι, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού λειτουργών από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και της Υπηρεσίας ΦΠΑ (ΥΦΠΑ) κατά το οποίο θα καθοριστούν οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες/λειτουργίες των δύο τμημάτων ενόψει της ενοποίησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομάδα Έργου ενοποίησης των δύο φορολογικών τμημάτων σε ένα ενιαίο οργανισμό, που θα αποκαλείται “Τμήμα Φορολογίας”, στο εργαστήρι, στο οποίο θα διδάξουν ξένοι εμπειρογνώμονες και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έχει προγραμματιστεί και η συμμετοχή των βασικότερων εταίρων των φορολογικών τμημάτων, ώστε να ακουστούν και απόψεις/εισηγήσεις εκτός των τμημάτων.

Για την εναρμόνιση των λειτουργιών/διαδικασιών των δύο φορολογικών τμημάτων, η οποία διεξάγεται από τις πρώτες ημέρες έναρξης των εργασιών της Ομάδας Έργου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων και την χρήση ειδικού λογισμικού – που εξασφαλίστηκε για το σκοπό αυτό – έγινε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης για όλες τις λειτουργίες/διαδικασίες των δύο τμημάτων, ως πρώτο βήμα της μελλοντικής εναρμόνισης. Μεταξύ των λειτουργιών/διαδικασιών περιλαμβάνονται η εγγραφή, η είσπραξη και ο έλεγχος.

Η νέα διευθυντική ομάδα θα αποτελείται από έναν Έφορο Φορολογίας (πενταετή θητεία) και δύο Βοηθούς Έφορους Φορολογίας (τετραετία θητεία) για να μπορέσει να αρχίσει τη λειτουργία το Τμήμα Φορολογίας την 1ην Ιουλίου 2014, με την ταυτόχρονη μετακίνηση όλου του προσωπικού των δύο φορολογικών τμημάτων κάτω από τη νέα διευθυντική ομάδα.

Οι αρμοδιότητες φορολογικής διοίκησης, που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΤΕΠ και της ΥΦΠΑ, θα συνεχίσουν να ασκούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το σχηματισμό του Τμήματος Φορολογίας και μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των εξουσιών των δύο φορολογικών τμημάτων στο νέο Τμήμα.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να συγχωνεύσει τις λειτουργίες του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ σε έναν ενιαίο οργανισμό, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν σαν στόχο το εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση της κυπριακή κοινωνίας, ανέφερε πηγή από την Ομάδα Έργου, σημειώνοντας ότι “το Τμήμα Φορολογίας θα στοχεύσει να εφαρμόσει στρατηγική συμμόρφωσης, η οποία θα αποτελείται όχι μόνο από στοχευμένους ελέγχους – που θα προκύπτουν από συστηματική ανάλυση κινδύνου – αλλά και με την προώθηση της εθελούσιας συμμόρφωσης με την υλοποίηση ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων”.

Ανέφερε ότι η ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων θα γίνει σταδιακά και εξήγησε ότι οι δύο οργανωτικές δομές της Υπηρεσίας ΦΠΑ και του ΤΕΠ “θα αποσυγκροτούνται σταδιακά και το προσωπικό θα μεταφέρεται στη νέα μεταβατική δομή. Κατά την εν λόγω μεταβατική περίοδο θα υπάρξει μετακίνηση του προσωπικού από τα δύο Τμήματα για να στελεχώσουν τις διάφορες μονάδες που θα αποτελούν την νέα οργανωτική δομή του Τμήματος”.

Μέσα στα πλαίσια της ενοποίησης, συνέχισε, θα υπάρξει σχεδιασμός ενός κοινού κώδικα φορολογικών διαδικασιών, όπου θα υπάρξει εναρμόνιση των διαδικασιών που αφορούν όλους τους φόρους που βρίσκονται κάτω από τη δικαιοδοσία του Τμήματος Φορολογίας.

Αναφορικά με τη σταδιακή ενοποίηση των Επαρχιακών Γραφείων, αυτή θα γίνει ως εξής: Πάφου μέχρι το Μάιο του 2015, Λευκωσίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, Λεμεσού μέχρι Νοέμβριο του 2015, Λάρνακας μέχρι Δεκέμβριο του 2015 και Αμμοχώστου μέχρι Ιανουάριο του 2016.

Ανέφερε επίσης ότι μια από τις σημαντικές καινοτομίες είναι η δημιουργία του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων, στο οποίο θα γίνεται η διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων των μεγαλυτέρων φορολογουμένων του Κράτους, ανεξάρτητα της έδρας της επιχείρησης και πρόσθεσε ότι με το χειρισμό αυτό μειώνεται το κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων και ταυτόχρονα θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

“Η ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων έχει σαν στόχο την επίτευξη επιχειρησιακών οικονομιών κλίμακας και βελτιωμένων επιπέδων αποτελεσματικότητας με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, τις υπάρχουσες δεξιότητες και τα υπάρχοντα συστήματα, ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι “περαιτέρω, η ενοποίηση είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει την εθελούσια συμμόρφωση των φορολογουμένων με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διεργασιών και διαδικασιών και με τη βελτιστοποίηση της χρήσης του αυτοματισμού για τη αύξηση της αποδοτικότητας της φορολογικής διοίκησης”.

“Επιπλέον, μέσα από βελτιωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της συμμόρφωσης, το ΤΦ θα διασφαλίσει μια πιο ισομερή διανομή του φορολογικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εθνικά έσοδα και στη δημοσιονομική προσαρμογή”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την οργανωτική δομή του Τμήματος, αυτή θα αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αποτελείται από τις Μονάδες Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, έξι στο σύνολο και θα εδρεύουν στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Φορολογίας και θα ασχολούνται με το σχεδιασμό της στρατηγικής και τον καταρτισμό των ενεργειών, που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του Τμήματος.

Οι έξι μονάδες των Κεντρικών Γραφείων που θα ασχολούνται με το Σχεδιασμό και Παρακολούθηση έχουν ως εξής: Μονάδα Κατάρτισης των Φορολογουμένων, Διαχείριση Φορολογικών Δηλώσεων και Πληρωμών, Στρατηγικές Είσπραξης, Έλεγχος και Συμμόρφωση, Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου και Σχεδιασμός και Εκθέσεις Απόδοσης.

Η στελέχωση όλων των μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο οι εργασίες των υφισταμένων τμημάτων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πηγή από την Ομάδα Έργου.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τις Επιχειρησιακές Δραστηριότητες του Τμήματος και αποτελείται από το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων και τα Επαρχιακά Γραφεία που θα εδρεύουν σε κάθε πόλη.

Ο τρίτος πυλώνας αποτελείται από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν το νομικό τμήμα, τη μονάδα που θα ασχολείται με διεθνή θέματα, τη μονάδα που θα ασχολείται με θέματα τεχνολογίας, με θέματα προσωπικού, αρχείου κ.ά.