Η περιοχή της Μεσογείου, ούσα σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και θέατρο συγκρούσεων, κατείχε ανέκαθεν κεντρική θέση στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, είπε σε παρέμβαση του ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής στο πλαίσιο του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ με θέμα “Μεσόγειος: Μια Ένωση Πολιτισμών’’.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φυττής επισήμανε ότι συγκρουόμενα συμφέροντα που εκτείνονται πέραν της περιοχής, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης ή και εξαγωγής της βίας, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία.
Επεσήμανε ακόμα ότι ενώ μια στρεβλωμένη εικόνα του Ισλάμ χρησιμοποιείται συχνά προς εξυπηρέτηση εθνικιστικών και/ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, η πανταχού παρούσα ούτω καλούμενη «ισλαμική απειλή» έχει οξύνει τη δυσπιστία και την παρανόηση.
Πρόσθεσε ότι επίμονες ανισότητες μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου πυροδοτούν τη δυσαρέσκεια και την αστάθεια και εντείνουν περαιτέρω τις διαφορετικές αντιλήψεις περί χρηστής διακυβέρνησης και κανόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνοντας τη γεωγραφική θέση, την πολυπολιτισμική κοινωνία και τις αρμονικές σχέσεις της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει γέφυρα διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής, καθώς και μεταξύ των ίδιων των χωρών της περιοχής.
Τόνισε δε ότι η ιστορία δέκα χιλιάδων χρόνων της Κύπρου, με έντονο το στοιχείο του πολιτισμού και της διαπολιτισμικότητας, αποτελεί γνήσιο και πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειές της για προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πολιτικής.
Ο κ. Φυττής τόνισε ακόμα ότι η Κύπρος υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος της «ήπιας δύναμης», όντας η ίδια θύμα στρατιωτικής επίθεσης και κατάφωρων παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και 40 σχεδόν χρόνια.
Επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είχε ποτέ θρησκευτικές ή πολιτιστικές ρίζες, η καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα συνιστά μια τραγική διάσταση του προβλήματος.
Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε στο νομικό αγώνα που διεξάγει επί μακρόν η Κύπρος για τον επαναπατρισμό λεηλατημένων πολιτιστικών αντικειμένων. Σημείωσε ιδιαίτερα τη σημαντική θέση της πολιτιστικής διπλωματίας στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο 2012, με την πραγματοποίηση πέραν των 140 συναντήσεων και διασκέψεων υπό την αιγίδα της Κύπρου, καθώς και τουλάχιστο 350 πολιτιστικών γεγονότων στη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κ. Φυττής σημείωσε επίσης την ενεργό δράση της Εκκλησίας της Κύπρου για προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, καθώς και το άνοιγμα Γραφείου της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας, στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας.
Σημειώνοντας τον ενεργό ρόλο του ΟΑΣΕ όσον αφορά στη διάδοση των αρχών και της εμπειρογνωμοσύνης του στους μεσογειακούς του εταίρους, ο κ. Φυττής τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της μεσογειακής διάστασης του Οργανισμού, στη βάση πάντα των αρχών του και μιας πιο περιεκτικής Μεσογειακής Στρατηγικής.
Καταλήγοντας, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία παρέχει στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ και στα συμμετέχοντα σε αυτήν Κοινοβούλια σημαντικές ευκαιρίες για προώθηση των στόχων αυτών, τόσο στο πλαίσιο του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, όσο και πέραν αυτού.