Σύσκεψη για επαναλειτουργία των Δικαστηρίων – Επιστράτευση τεχνολογίας για πλήρη λειτουργία
Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το πώς κινήθηκε η Δικαιοσύνη και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά την έκρυθμη αυτή περίοδο που διανύεται, έγινε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας για σκοπούς απονομής της Δικαιοσύνης.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης καταθέτοντας τη βούληση που υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Δικαιοσύνης για να επανέλθουν τα Δικαστήρια στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, σημείωσε πως αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο των Αποφάσεων που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Έγινε ενημέρωση για το πώς κινηθήκαμε και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των Δικαστηρίων για όλη αυτήν την έκρυθμη περίοδο. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, ακούστηκαν εισηγήσεις και απόψεις. Η κοινή συνισταμένη όλων των παρευρεθέντων ήταν ότι υπάρχει από όλους η βούληση, έτσι ώστε τα Δικαστήρια να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, το οποίο, όμως, θα πρέπει να γίνει πάντοτε στο πλαίσιο και των υπόλοιπων χαλαρώσεων, καθώς και των υπολοίπων κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της επαναφοράς στην κανονικότητα», είπε.
Υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία που απολαμβάνει η Δικαστική Εξουσία στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης συνέχισε λέγοντας πως «για τα της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό καθεαυτό που έχει την αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα για τα της λειτουργίας του», υποδεικνύοντας πως «υπάρχει πλήρης σεβασμός στην πλήρη ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία».
Κατά τη σύσκεψη, όπως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε, έγιναν διάφορες συζητήσεις, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρωτοκολλητείων όσο και για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως η Κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε αυτά να τεθούν σε λειτουργία γρηγορότερα. Το ίδιο έγινε και για το θέμα της διεξαγωγής κάποιων ακροάσεων, είπε, ενώ πρόσθεσε πως «έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, για το οποίο ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέλαβε να ετοιμάσει μία πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας των πολιτών στα Πρωτοκολλητεία».
«Γίνεται επίσης μελέτη για τροποποίηση της διαδικασίας για την υπογραφή των ενόρκων δηλώσεων, ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα να μεταβαίνει ο πολίτης στο Δικαστήριο για να υπογράφει τις ένορκες δηλώσεις», συνέχισε ο κ. Υπουργός, λέγοντας ακόμη πως «πολλή προεργασία και σκέψη γίνεται επίσης για να δημιουργηθεί η δυνατότητα όπως κάποιες δίκες γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, κυρίως σε πρώτο στάδιο, όπου δεν θα συμμετέχουν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες». Δηλαδή εκεί που είναι ακροάσεις σε πρώτο στάδιο, κι εκεί που είναι λίγα τα άτομα που συμμετέχουν, επεξήγησε ο κ. Σαββίδης. «Όλα αυτά χρειάζονται και υλικοτεχνική προετοιμασία αλλά ενδεχομένως και σε κάποιο βαθμό, νομοθετική αλλαγή», πρόσθεσε.
Κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ακόμη η απόφαση όπως συσταθεί μία Επιτροπή, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, περιλαμβανομένης και της Βουλής, με σκοπό να δοθούν τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατό. «Για τον σκοπό αυτό», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, «επιβεβαιώθηκε η απόφαση να συσταθεί μία Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και η Βουλή η οποία είχε εγείρει κι αυτή το θέμα στην Επιτροπή Νομικών όπου συζητήσαμε την Παρασκευή (σ.σ. 24 Απριλίου 2020), ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται στον Υφυπουργό Καινοτομίας, για να προχωρήσει και να τεθεί σε λειτουργία αυτή η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη πως η εβδομάδα αυτή που διανύουμε, είναι εβδομάδα εξελίξεων και εξήγησε: «Αύριο, θα συνέλθει σε νέα συνεδρία της η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία θα συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον της, μεταξύ των οποίων είναι και δύο προτάσεις νόμου που αφορούν, η πρώτη, στο θέμα της αναστολής της περιόδου που προβλέπεται στους νόμους για παραγραφή ώστε οι πολίτες να μην απολέσουν τα αγώγιμα δικαιώματά τους αυτή την περίοδο, και η δεύτερη, μια τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, που αφορά στην ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των δικηγόρων.
Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί και το θέμα χαλάρωσης πιθανώς των μέτρων, και βεβαίως, υπό το πρίσμα των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα του χειρισμού των υποθέσεων και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, θα αποφασίσει πώς προχωρούμε».
«Πρόθεση, επιθυμία και βούληση όλων μας είναι να συνεχίσουν τα δικαστήρια να επανέλθουν στην ομαλότητα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και στον γρηγορότερο δυνατό χρόνο, γιατί είναι ουσιαστικός πυλώνας ενός κράτους δικαίου η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Υπουργός.