Για την Κύπρο, η οποία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, η υιοθέτηση ψηφιακής κουλτούρας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος
του Ανδρέα Δημητριάδη*
Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, όπως και ηεπιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της, έχουνεπανειλημμέναυπογραμμίσειτην ανάγκη εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, που θα ευνοήσει την προσέλκυση σοβαρών ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση την οικονομική δραστηριότητα.
Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πληροφοριών και τεχνολογιών επικοινωνίας, αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη.
Η Κύπρος έχει πολλά να διδαχθεί από την Εσθονία, μια χώρα πρότυπο στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι Εσθονοί όχι μόνο πληρώνουν φόρους και υπογράφουν έγγραφα στο διαδίκτυο, αλλά μέσω ειδικήςκάρτας έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, προπληρωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, ταυτότητα ψηφοφόρου,πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία, φορολογικές δηλώσεις κ.α.
Η συμβολή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην οικονομική ανάπτυξη αποδείχθηκε καταλυτική. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Εσθονίας,Taabi Rοivas, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο: «Οι ψηφιακές υπηρεσίες κάνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον ευνοϊκό. Στην Εσθονία, οι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται να αφιερώσουν χρόνο και χρήματα για να συναντηθούν και να κάνουν συμβάσεις. Αντ’ αυτού, κάνουν επιχειρήσεις υπογράφοντας τις συμφωνίες ψηφιακά, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο διαδίκτυο. Χρειάζονται μερικές ώρες, το πολύ μια ημέρα, για να έχετε μια εταιρεία νόμιμη με αυτόν τον τρόπο. Το ρεκόρ μας είναι 18 λεπτά. Όλες οι αναφορές, φορολογικές δηλώσεις και άλλες πράξεις που εμπλέκονται στη λειτουργία μιας επιχείρησης γίνονται πλήρως ψηφιακά. Αυτό επιτρέπει στους Εσθονούς επιχειρηματίες να περνούν τον χρόνο τους για αυτό που μετράει περισσότερο –να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους».
Επιπρόσθετα, μέσω της ψηφιακής ταυτότητας «e-resident», την οποία εκδίδει η κυβέρνηση της Εσθονίας,πολίτες απ’ όλον τον κόσμο μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια υπηρεσία πολύτιμη για την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία τους προσφέρει τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις ψηφιακά, να διαχειρίζονται τις εταιρείες τους και να κάνουν συναλλαγές χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς μεσάζοντες και με μηδαμινό κόστος. Η Εσθονία έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει 8,000 e-κατοίκους από 124 χώρες.
Η δημιουργίααυτού του σύγχρονου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει διασφαλίσει μία συνεχή ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα. Η Εσθονία πρωτοπορεί σήμερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή Έκθεση DoingBusinessReport 2016 της Διεθνούς Τράπεζας, κατατάσσεται ανάμεσα στις 15 κορυφαίες χώρες παγκοσμίωςστην κατηγορία «ευκολία ανάπτυξης μιας επιχείρησης».
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εξοικονομούν χρόνο, χρήμα, πόρους και ενέργεια. Είναι σύμμαχοι της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης
Για την Κύπρο, η οποία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, η υιοθέτηση ψηφιακής κουλτούρας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος: Για να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, τις χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αλλά και για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.
*Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων