Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά το ΑΚΕΛ

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

«Οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις όπως εκτυλίσσονται στον Άγιο Δομέτιο, έρχονται να προστεθούν στα όσα προηγήθηκαν στην Πύλα. Αυτές οι εξελίξεις είναι εκείνες που υπογραμμίζουν γι’ ακόμη μια φορά τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Με τον πιο προκλητικό τρόπο η τουρκική πλευρά επιμένει να εκμεταλλεύεται το στάτους κβο επιχειρώντας να δημιουργήσει επί του εδάφους νέα διχοτομικά τετελεσμένα. Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και η ανασφάλεια που προκαλείται ειδικότερα για τους κατοίκους της περιοχής, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό αλλά μεταβάλλεται επικίνδυνα και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι οι πρωτοβουλίες που έχετε εξαγγείλει τόσο σε σχέση με τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου και ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και σε σχέση με ΜΟΕ δεν έχουν αποδώσει. Ούτε δυστυχώς και τα ορόσημα που εξαγγείλατε λειτούργησαν ώστε να δοθεί μια προοπτική στην επανέναρξη του διαλόγου, που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δημιουργία νέων διχοτομικών τετελεσμένων.

Έχοντας υπόψη τις πιο πάνω πραγματικότητες, ζητούμε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό με στόχο την ενημέρωση του σώματος για τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που τεκταίνονται, για τα ορατά και αόρατα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, καθώς επίσης και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι. Η συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι πρέπει να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΑΚΕΛ για συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης και στη θετική ατζέντα που να μην περιορίζεται μόνο στα ευρωτουρκικά, με στόχο την επανέναρξη και συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και με τη διαφύλαξη των συγκλίσεων».