Συστράτευση ζήτησε ο Βενιζέλος,εμμένει στις διαφωνίες του ο Παπανδρέου

Όπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε έπειτα από τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το γραφείο Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός
παραμένει επιφυλακτικός αναφορικά με τις διαδικασίες με τις οποίες δημιουργείται η Δημοκρατική Παράταξη.
Παράλληλα είναι σκεπτικόε και ως προς την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, όμως, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές που ήταν απόλυτα αρνητικός στο εγχείρημα της Ελιάς, αυτή τη φορά όμως μπαίνει στον διάλογο για την παράταξη αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να αποστείλει και γραπτώς τις θέσεις του στον κ. Βενιζέλο.

To ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει πεδίο προσέγγισης μολονότι αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι δύσκολες και ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα μετακινηθεί εύκολα από τις απόψεις του.

Για τον λόγο αυτό αποφεύχθηκε κάθε σχόλιο σχετικά με την ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία έχει ως εξής:

«Οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου, είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη δημοσίως -και για τη χώρα και για το Κίνημα. Αυτές τις απόψεις και τις θέσεις διατύπωσε και στην συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνάντηση, έγινε αναλυτική συζήτηση και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Επίσης, αναλυτική συζήτηση έγινε και για την πορεία της χώρας και την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τις απόψεις και τις θέσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που έχει ανάγκη η χώρα και για να απαλλαγεί από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από μια εθνική τραγωδία και για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Επισήμανε δε, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις χωρίς σχέδιο, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας, όπως συνέβη πρόσφατα και την εκθέτουν σε κινδύνους. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος.

Την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, σε μια άτυπη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους χαρακτήρισε φιλικό το κλίμα της συνάντησης, η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες. Οι δύο άνδρες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι ήταν μια μακρά συζήτηση για τα διεθνή θέματα, για την κατάσταση της οικονομίας και για την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την συσπείρωση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης.Σε ερώτηση για το αν ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε να συστρατευθεί σε αυτό το εγχείρημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να μου πει κάποιες ιδέες για την παράταξη. Εγώ έχω ζητήσει από όλους να συστρατευτούν».