Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρώτο ζήτημα να μην γίνονται λάθη και να σταματήσει η πολυγλωσσία.
Οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει εκ νέου σε εκλογές εάν γίνει κυβέρνηση λόγω του bonus του εκλογικού νόμου ενόχλησαν την ηγεσία, καθώς έθεσαν θέμα προς εκμετάλλευση από τους πολιτικούς του αντιπάλους εκ του μηδενός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως πάγια θέση του είναι η καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής, ενώ στελέχη του κόμματος δεν κατανοούν γιατί επανήλθε ο Μανώλης Γλέζος μετά τη διαρροή από την Κουμουνδούρου περί μη συμφωνίας με τις δηλώσεις του.
Δηλώσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε κυβερνητική αστάθεια ακόμα και αν γίνει… κυβέρνηση. Παράλληλα, οι δηλώσεις Γλέζου, δυσκολεύουν την αντίδραση της Κουμουνδούρου στην προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά να δεχθεί την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, προκειμένου να δυσκολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε νέες εκλογές, εάν στις επικείμενες κάλπες έρθει πρώτη δύναμη, αλλά δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως καθαρή, δέχεται μόνο την καθιέρωση της απλής αναλογικής και όχι επιμέρους αλλαγές του εκλογικού νόμου, πολύ περισσότερο αν αυτές έχουν ως μοναδικό στόχο να παρεμποδίσουν την άνοδό του στην εξουσία και μόνο.
Επιπλέον μετά τη «στροφή» της κυβέρνησης από τις…ηρωικές φωνές περί απομάκρυνσης της τρόικα και εξόδου στις αγορές, αλλά και τη συμφωνία με τους εταίρους για τη νέα πιστωτική γραμμή-που πάντως θα συνοδεύεται από νέα μέτρα- ο ΣΥΡΙΖΑ όντως δείχνει να βρίσκεται σε αμηχανία.
Πεπεισμένα τα στελέχη του, όπως άλλωστε ενημερώθηκαν από δημοσκόπους, πως η πρώτη θέση έχει κριθεί σε περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν την άνοιξη με αφορμή το αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην έχει χαράξει νέα γραμμή, που λαμβάνει υπόψη τις νέες εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστική η αργή αντίδρασή του στα stress test των τραπεζών.
Η «αμηχανία», αλλά και η πολυγλωσσία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει σχέση και με τη λεγόμενη «στροφή προς το ρεαλισμό» που όλο και εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της τυχόν ανάληψης της εξουσίας, χωρίς ωστόσο αυτή να συνομολογείται δημοσίως. Η πολυγλωσσία, συνεπώς, αποτελεί και μια προσπάθεια «κατοχύρωσης θέσεων και δυνάμεων» από στελέχη και τάσεις ενόψει της επόμενης ημέρας, αλλά και σύγχυσης που η συγκεκριμένη στροφή επιφέρει σε στελέχη που δεν διαθέτουν προσωπικές στρατηγικές ή άλλες σκοπιμότητες στις απόψεις τους.