Η κυβέρνηση της Αριστεράς φεύγει με το κεφάλι ψηλά και περήφανη για πλειάδα σημαντικών επιτευγμάτων σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο 17ο συνέδριο της ΕΔΟΝ. Και υποστήριξε ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ , ενοχοποίησής της για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
«Εδώ στην Κύπρο καταβάλλεται προσπάθεια η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να φορτωθεί στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στην παράταξη της Αριστεράς. Ενώ είναι ολοφάνερο ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, έχει αποτύχει πλήρως η φιλοσοφία της ασυδοσίας της αγοράς και της αδηφαγίας του μεγάλου κεφαλαίου, της λιτότητας και της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων, η φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης των πάντων, εδώ στην Κύπρο προσπαθούν να μας πείσουν ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση η οποία έχει αντιπαλέψει αυτή τη φιλοσοφία».
Οι υπεύθυνοι, είπε, είναι οι τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, η εποπτική αρχή που έβαζε «πλάτες» και όσοι τους υποστήριξαν πολιτικά… «εμείς ουδέποτε θα κουραστούμε να τους δακτυλοδείχνουμε». Ο καθένας, είπε, μπορεί να φανταστεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για τον κυπριακό λαό «εάν αυτή η διαπραγμάτευση διεξαγόταν από εκείνους που ουσιαστικά συμφωνούν με την Τρόικα, που έχουν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, από αυτούς που την ώρα της κρίσιμης μάχης για την Κύπρο και το λαό μας, μας εκβίαζαν για άρον-άρον αποδοχή των αξιώσεων της Τρόικας».
Ως προς το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την τουρκική αδιαλλαξία και «την πάγια επιδίωξη της για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού… θα πρέπει επιτέλους να εκτιμήσουν σωστά όσοι στο εσωτερικό μας μέτωπο εισηγούνται ουσιαστικά την εγκατάλειψη του διαχρονικού στόχου της πλευράς μας από το 1977 για λύση ομοσπονδίας».Και έστειλε μήνυμα σε όσους με «ακραίες προσεγγίσεις οδηγούν την Κύπρο στην απομόνωση».
Η δεξιά και η ακροδεξιά πασκίζουν να παραχαράξουν την ιστορία, πρόσθεσε, αλλά «είναι χρεωμένες με την κατάλυση της δημοκρατίας καθώς και με την τραγωδία της Κύπρου τις επιπτώσεις της οποίας επωμίζεται ο λαός μας για σχεδόν σαράντα χρόνια».
Ανέφερε ότι επί διακυβέρνησής του διασφαλίστηκε μέχρι τέλους η συμφωνημένη διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας», η οποία απέκλεισε οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.
Οι συγκλίσεις, πρόσθεσε στο Κυπριακό πρόβλημα, ακυρώθηκαν όταν ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι θέλουν με μια μονοκονδυλιά να διαγράψουν τις συγκλίσεις αυτές, απελευθερώνοντας τον κ. Έρογλου και την Τουρκία από τις δεσμεύσεις τους».
Ο κ. Χριστόφιας, κατέληξε λέγοντας ότι τη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται διεθνή στήριξη , η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον να αναστρέψει «το απαράδεκτο κλίμα που υπήρχε για τη δική μας πλευρά διεθνώς και να δημιουργήσουμε το θετικό κλίμα για επίτευξη κορυφαίων εθνικών στόχων».