Δύο νέοι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Αρχικά κατέθεσε ο Γιώργος Τρύφωνος, κελευστής στη Διοίκηση Πολεμικών Πλοίων, ο οποίος εργάζεται ως Δεύτερος Μηχανικός στο πλοίο «Σαλαμίς» που ελλιμενίζεται στη ναυτική βάση στο Μαρί και στη συνέχεια η η Μαρία Αυξεντίου, Χημικός στο Κρατικό Χημείο της Δημοκρατίας. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 09.00 το πρωί.
Το δικαστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση προέβη αρχικά στην ανάγνωση της κατάθεση που έδωσε ο κ.Τρύφωνος στην αστυνομία στις 18/7/2011, στην οποία υποστηρίζει πως κανένας δεν τους είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων και ότι είχε διενεργήσει επανειλημμένα έλεγχο σε αυτά.
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως όταν γύρω στις 03.55 βγήκε για περίπατο είδε ένα πορτοκαλί φως για τρία δευτερόλεπτα το οποίο άνοιξε κυκλικά και μετά έσβησε. Στην πορέια πήγε στο φυλάκιο 3 και αντιλήφθηκε πως υπήρχαν δύο εστίες φωτιάς από την πλευρά των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και στα χόρτα.
Ενημέρωσε το σκοπό της κεντρικής πύλης της βάσης για τη φωτιά και τηλεφώνησε στο 112, όπου και ανέφερε το περιστατικό ζητώντας τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Όταν έφτασε στον θάλαμο των ναυτών βρήκε τον Κλεάνθη Κλεάνθους να ψάχνει για τα κλειδιά του πυροσβεστικού οχήματος της βάσης και του έδωσε τα κλειδιά του διπλοκάμπινου αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε ο ίδιος. «Νομίζω ότι το διπλοκάμπινο αυτοκίνητο που βρέθηκε καταστρεμμένο ήταν αυτό που έδωσα στον Κλεάνθη» υποστήριξε ο μάρτυρας.
“Κάθε λίγο ακουγόταν κρότος όπως ένα ηφαίστειο ενώ ο ουρανός φωτιζόταν”αναφέρει ο κ.Τρύφωνος και πρόσθεσε πως μέχρι τις 05.30 συνέχιζε να ακούει τον κρότο από τις εκρήξεις, ενώ γύρω στις 05.45 δόθηκε εντολή για ανάκληση προσωπικού της βάσης οπότε μετέβη στο πλοίο που υπηρετούσε για να αρχίσει να τηλεφωνεί.
Όπως ανέφερε όταν έμπαινε στο πλοίο τού φάνηκε ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο.
Η Μαρία Αυξεντίου, η οποία κατέθεσε ως η 60η μάρτυρας είπε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι του 2011 το Κρατικό Χημείο δεν είχε την ευχέρεια να κάνει θερμικές δοκιμές σε εκρηκτικά.
Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι είχαν ληφθεί δείγματα της πυρίτιδας που υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια για ανάλυση το Μάρτιο, είπε πως τα υλικά των δειγμάτων αυτών και κάποια χαρακτηριστικά τους ήταν τα ίδια με τα δείγματα που λήφθηκαν από τη σκηνή της έκρηξης στις 18/7/2011 και πρόσθεσε ότι από τις αναλύσεις που έγιναν σε διάφορα υλικά που λήφθηκαν από τη σκηνή της έκρηξης δεν διαφάνηκε να υπάρχει οτιδήποτε άλλο από τα συστατικά των πυρίτιδων.
Από το αποτέλεσμα των αναλύσεων των δειγμάτων πυρίτιδας, συνέχισε, διαφάνηκε ότι δύο από τα δείγματα είχαν υποστεί πίεση, χωρίς άμεσο κίνδυνο, ενώ τρία δείγματα ήταν ασφαλή μέχρι τον επόμενο έλεγχο.