Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση Δρομολαξιάς

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής γης στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, με την αντεξέταση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Λίλλη από τον Γιώργο Παπαϊωάννου, συνήγορο υπεράσπισης του Στάθη Κιττή.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τα συμβόλαια εργοδότησης ποδοσφαιριστών της ΑΛΚΗΣ την περίοδο 2010 – 2011, τους οποίους κατονόμασε.

Υποστήριξε ότι για όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές η ΑΛΚΗ διατηρούσε διπλά συμβόλαια. Δηλαδή, αυτά που υποβλήθηκαν στην ΚΟΠ και αυτά που δεν υποβλήθηκαν και τα οποία περιείχαν ψηλότερους μισθούς για τους ποδοσφαιριστές. Λόγω αυτών των συμβολαίων, υποστήριξε ο Γιώργος Παπαϊωάννου, το κράτος απώλεσε έσοδα 360 περίπου χιλιάδων ευρώ, που θα εισπράττονταν από το Φόρο Εισοδήματος και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Απαντώντας στο δικηγόρο, ο Νίκος Λίλλης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν ασχολείτο με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της ΑΛΚΗΣ, αλλά οι δικηγόροι και οι υπάλληλοι του γραφείου της ΑΛΚΗΣ και δεν είχε υπόψη του το γεγονός. Ισχυρίστηκε ότι τα διπλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών δεν συμβαίνουν μόνο στην ΑΛΚΗ, αλλά και σε πιο μεγάλες ομάδες.

Σε άλλο σημείο των υποβολών του προς το μάρτυρα Νίκο Λίλλη, ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε στο μάρτυρα ότι χρωστά ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ στο Φόρο Εισοδήματος και ότι κλήθηκε σε συνάντηση για τη διευθέτηση του ζητήματος, με τον κ. Λίλλη να διερωτάται ποιος ο λόγος για αυτή την αναφορά.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου παρουσίασε επίσης έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία – όπως υποστήριξε – έδωσε μόνο στον προπονητή της ΑΛΚΗΣ Κώστα Καϊάφα επιταγές 349 περίπου χιλιάδων ευρώ και διερωτήθηκε πώς διαμαρτύρεται ότι του φόρτωσαν τα χρέη της ΑΛΚΗΣ όταν ο ίδιος ως πρόεδρος του σωματείου, μοίραζε τόσο χρήμα.

Ο Νίκος Λίλλης απάντησε ότι αυτά τα χρήματα δεν αφορούσαν όλα μισθοδοσία του Καϊάφα αλλά και άλλες υποχρεώσεις και σκοπούς. Ανέφερε ακόμα πως σήμερα όταν αναλαμβάνει κάποιος Πρόεδρος σε ένα σωματείο, πρέπει να έχει έτοιμα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε διάφορα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα υποβάλλοντας στο μάρτυρα ότι μέσα από αυτές τις μακρές χρονικά τηλεφωνικές συνδιαλέξεις συμφώνησε – όπως ισχυρίστηκε – με αστυνομικούς ανακριτές αυτά που θα κατέθετε στην Αστυνομία για την υπόθεση, ότι δηλαδή αν πει την αλήθεια στο δικαστήριο, θα κριθεί ευνοϊκά υπέρ του σε άλλη υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενος ο ίδιος μαζί με αστυνομικούς.

Απαντώντας ο Νίκος Λίλλης ανέφερε ότι κατέθεσε χωρίς να έχει κανένα αντάλλαγμα και με μόνο κίνητρο το γεγονός ότι και οι δύο ανακριτές του ειδικού κλιμακίου της Αστυνομίας που ασχολήθηκαν με το ανακριτικό έργο της υπόθεσης, «τον έπεισαν ότι δεν τους ενδιέφερε αν κάποιος είναι δεξιός ή αριστερός, αλλά να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση».

Ο συνήγορος, ωστόσο, επέμεινε στην υποβολή του ότι ο Νίκος Λίλλης διαπραγματεύτηκε με τους αστυνομικούς ανακριτές της υπόθεσης.

Η αντεξέταση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.