Συνεχίστηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης Μιχαηλίδη

Με τις αγορεύσεις υπεράσπισης και Γενικής Εισαγγελίας, συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η διαδικασία που αφορά το αίτημα του Εφετείου Αθηνών για έκδοση στην Ελλάδα του Μιχάλη Μιχαηλίδη, υιού του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, σε σχέση με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η σημερινή διαδικασία διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αφού η εισαγγελία ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί αύριο επί του θέματος που επικεντρώθηκε η υπεράσπιση, εάν δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία είχε περιθώριο μέχρι το τέλος του
2014 να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να τροποποιήσει το Σύνταγμα για άρση του χρονικού περιορισμού στην έκδοση Κυπρίων υπηκόων για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν το 2004.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ακούσει την Εισαγγελία και ακολούθως να ορίσει ημερομηνία για ανακοίνωση της απόφασης, για το εάν δικαιολογείται ή όχι η έκδοση του εκζητούμενου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τον Ντίνο Μιχαηλίδη ορίστηκε να ανακοινωθεί την Τετάρτη, 21 Αυγούστου.

Στη σημερινή διαδικασία, η υπεράσπιση εστίασε την αγόρευση της στο ότι η Βουλή βιάστηκε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, στοχοποιώντας έτσι τους Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Τονίστηκε ακόμα ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είχε περιθώριο μέχρι και το τέλος του 2014 να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι διαδικασίες για υιοθέτησή της επισπεύτηκαν απλά και μόνο για αυτή την υπόθεση, κάτι που απέρριψε η Εισαγγελία, καθώς, όπως υποστήριξε, η τροποποίηση αυτή έπρεπε να γίνει κανονικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και όχι να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία να της επιβληθούν κυρώσεις και μετά να το πράξει.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν επίσης επί του τεκμηρίου των δημοσιευμάτων και των δηλώσεων αξιωματούχων του κράτους, που όπως υποστήριξαν υπήρξαν καταλυτικές κατά των δικαιωμάτων του Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, καθώς υπονοούσαν ότι ήταν ένοχοι και προέτρεπαν στην άμεση τροποποίηση του Συντάγματος.

Από την υπεράσπιση σημειώθηκε ακόμα ότι η έκδοση του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Ελλάδα θα παραβιάσει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, αφού δεν θα μπορεί να ετοιμάσει την υπεράσπιση του.

Η Εισαγγελία της Δημοκρατίας επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας που να λέει ότι οι ελληνικές αρχές ενήργησαν άδικα κακόπιστα ή καταχραστικά εναντίον του εκζητούμενου και σημείωσε πως η ανάκληση ευρωπαϊκού εντάλματος και η έκδοση νέου είναι πράξη επιτρεπτή.

Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για ύπαρξη κακής πίστης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του εκζητούμενου.

Η Εισαγγελία στην αγόρευση της τόνισε ακόμα πως οι αρχές ενήργησαν με κάθε διακριτικότητα και ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου περί κακοπιστίας προς το πρόσωπο του στερούνται υπόβαθρου.

Όσον αφορά την απόφαση της Βουλής για τροποποίηση του Συντάγματος, η Εισαγγελία ανέφερε ότι το σώμα ανέλαβε τις ευθύνες του και διόρθωσε ένα λάθος που υφίστατο εδώ και χρόνια.

Τέλος, η Εισαγγελία κατέθεσε ότι οι όποιες δηλώσεις έγιναν από πολιτικά πρόσωπα και άλλους αξιωματούχους δεν επηρέασαν και ούτε μπορούν να επηρεάσουν την κρίση του δικαστηρίου.