Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εκδίκαση των προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, και το διαχωρισμό της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα.
Σήμερα συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των αιτητών επί της προδικαστικής ένστασης, για το κατά πόσον, δηλαδή, η απόφαση του Eurogroup αφορά κυβερνητική πράξη ή ατομική πράξη.
Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των αιτητών υποστήριξαν, επικαλούμενοι παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνεται το δικαίωμα της περιουσίας και ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από συμβάσεις αποτελούν περιουσιακά δικαιώματα.
Επίσης, υποστήριξαν ότι όποιος έχει συμβατικό δικαίωμα που απορρέει από διοικητική συμβατική πράξη, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι το Σύνταγμα, υποστήριξαν ότι ούτε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αναστέλλεται το δικαίωμα της περιουσίας.
Διερωτήθηκαν, επίσης, εάν η Κυβέρνηση επιδιώκει να πρωτοτυπήσει παγκοσμίως, όπως λέχθηκε, ότι επειδή η απόφαση του Eurogroup είναι κυβερνητική πράξη, οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Συγκεκριμένος δικηγόρος διερωτήθηκε: “Τί θα πω στα ορφανά της Ήλιος που έχουν 600.000 ευρώ δεσμευμένα στην τράπεζα κάτω από το διαχειριστή; Τί θα τους πω; Ότι θα μείνουν νηστικά και αμόρφωτα, και ότι δεν μπορούν να πάνε στο δικαστήριο;”
Διερωτήθηκε, επίσης, εάν ο κάθε κυβερνητικός υπάλληλος, δημόσιος υπάλληλος ή ακόμα και Υπουργός Οικονομικών μπορεί να καταστρατηγήσει ανθρώπινα δικαιώματα και πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η πλευρά της Κυβέρνησης για την κατάλυση, όπως είπε, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.