Στο χώρο της πολιτικής ανάγεται η απόφαση Eurogroup, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας
Η απόφαση του Eurogroup ανάγεται στο χώρο της πολιτικής και γι’ αυτό και αποτελεί «πράξη Κυβερνήσεως» και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου, ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την αγόρευσή του σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.
Με την αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ολοκληρώθηκε η προδικαστική διαδικασία των προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τους δικαστές να επιφυλάσσονται για την απόφασή τους.
Οι πολυάριθμες προσφυγές αφορούν στα διατάγματα που εκδόθηκαν για τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή μετά από την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου. Το δικαστήριο στην προδικαστική του διαδικασία εξετάζει την ένσταση που κατέθεσε ενώπιον του ο Γενικός Εισαγγελέας ως προς το κατά πόσο η εκδίκαση της νομιμότητας ή όχι των διαταγμάτων εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.
Το ακραίο υποθετικό σενάριο, όπως είπε, μιας αντίθετης απόφασης στο Eurogoup της 25ης Μαρτίου, όπου η Κυβέρνηση θα αποφάσιζε την έξοδό της Κύπρου από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη λίρα, ενδεχόμενα και την έξοδό της από την ΕΕ, παρέθεσε ο κ. Κληρίδης, υποστηρίζοντας το επιχείρημά του ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση και αποτελεί «πράξη Κυβερνήσεως» και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία ελέγχου του Ανωτάτου.
«Τι θα συνέβαινε αν αντί να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, η Κυβέρνηση αποφάσιζε τη στάση πληρωμών, την έξοδο από την ευρωζώνη και την πιθανή έξοδο από την ΕΕ;», διερωτήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας. Δεν νομίζω, ανέφερε σε άλλο σημείο, «ότι θα μπορούσε ένας να έρθει και να σας πει ότι δεν ήταν ‘πράξη Κυβερνήσεως’. Μου είναι αδιανόητο, δηλαδή».
Ο επηρεασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων προσώπων δεν είναι κριτήριο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου σε περιπτώσεις «πράξης Κυβέρνησης», εξήγησε, «με πιο χαρακτηριστικό την κήρυξη πολέμου όπου στέλλεις ανθρώπους να είναι τροφή του κανονιού».
«Αυτές οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις ανάγονται στο χώρο της πολιτικής», ανέφερε.
Όσον αφορά στον περί Εξυγίανσης νόμο, στον οποίο βασίζονται τα διατάγματα, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι αποτελεί το όχημα μέσα από το οποίο θα υλοποιούνταν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ρητά, όπως είπε, στην απόφαση του Eurogroup, η οποία όπως επανέλαβε ήταν μια σημαντικότατη πολιτική συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και όλους τους οργανισμούς που θα κληθούν να παραχωρήσουν κονδύλια για τη δανειοδότηση της Κύπρου.
Διευκρίνισε επίσης ότι η Γενική Εισαγγελία δεν ισχυρίζεται πως η απόφαση του Eurogroup είναι διεθνής συμφωνία, αλλά πολιτική συμφωνία σε διεθνές επίπεδο.
Είναι εύκολα κατανοητό, είπε ο κ. Κληρίδης, πως οι συνέταιροι μας αποφάσισαν να παραχωρήσουν τα €10 δισ. στην Κύπρο, όχι γιατί θεσπίστηκε ο νόμος περί Εξυγίανσης, αλλά γιατί κατά τη συνάντηση του Eurogroup δεσμεύθηκε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα απομάκρυναν τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους.
Άλλως πως, πρόσθεσε, «χρήματα δεν θα παίρναμε». Τα μέτρα, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, αποτελούν το πιο καθοριστικό σημείο της συμφωνίας και δεν μπορούν να αποσπαστούν από αυτή.
Ανέφερε ακόμη ότι τα προσβαλλόμενα μέτρα αποτελούσαν προϋπόθεση για να γίνει εφικτή η συνομολόγηση διεθνών συμβάσεων που είναι το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, τα οποία παρόλο που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παύουν να είναι διεθνείς συμφωνίες των οποίων ήδη τα κείμενα είναι συμφωνημένα.
Στην επιχειρηματολογία του όσον αφορά στο Eurogroup ως όργανο, η άτυπη μορφή του οποίου είχε τεθεί κατ’ επανάληψη ως επιχείρημα από τους δικηγόρους των καταθετών, είπε ότι αυτή η σε εισαγωγικά άτυπη συνάντηση προκάλεσε και προκαλεί το ενδιαφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, καλύπτεται και σχολιάζεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και επηρεάζει τις διεθνείς χρηματαγορές.
Ήταν, ανέφερε, μια πολιτική μεν αλλά υψίστης σημασίας για τη χώρα μας αλλά και για την ευρωζώνη γενικότερα απόφαση.
Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε προηγούμενα παράπονα που είχαν υποβληθεί από τους δικηγόρους των αιτητών σε σχέση με την περιορισμένη πρόσβαση που είχαν σε έγγραφα που αφορούν την ουσία των προσφυγών, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται ότι το θέμα αυτό έχει επιλυθεί. Όλοι οι σχετικοί φάκελοι είναι στη διάθεση των αιτητών, είπε.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δικηγόροι θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχολιασμό της αγόρευσης του κ. Κληρίδη, το Δικαστήριο δεν το επέτρεψε ολοκληρώνοντας τη σημερινή διαδικασία.