Εν μέσω συγκεντρώσεων αντιφασιστικών οργανώσεων, αλλά επίσης κατοίκων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στην διεξαγωγή της στην πόλη τους συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Αφού νομιμοποιηθεί και τυπικά η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής- αναμένεται επισήμως να τεθεί το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλη αίθουσα. Πρόκειται για θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ήδη κατά την έναρξη της δίκης, στις 20 Απριλίου, η Εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.
Ωστόσο, η Εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την άποψη, ώστε η διαδικασία να διεξάγεται στις φυλακές μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος χώρος από τους αρμόδιους.
Για το θέμα της αίθουσας έχουν ζητήσει να κάνουν παρέμβαση στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της περιοχής, οι οποίοι ήδη τόνισαν στους δικαστές ότι η συγκεκριμένη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ανάμεσα σε σχολεία γεγονός που δυσχεραίνει την διεξαγωγή των εξετάσεων των μαθητών. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει και από την Ένωση Συντακτών, καθώς οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους είναι εξαιρετικά αντίξοες λόγω του χώρου αλλά και λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών στις τεχνικές υποδομές για την κάλυψη της διαδικασίας (ίντερνετ, κακή ηχητική κάλυψη).
Η πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής βρήκε άδειες τις θέσεις στο εδώλιο των περισσοτέρων από τους κατηγορούμενους βουλευτές και του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και αύριο οι κατηγορούμενοι ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, απουσιάζοντας από το δικαστήριο εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους τους. Κατά την πρώτη μέρα της δίκης παρόντες στην δικαστική αίθουσα από τους, κατά την δικογραφία, “διευθύνοντες την οργάνωση” ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Συνολικά από τους 68 πλέον -καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης έχει αποβιώσει- κατηγορούμενους, παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι 44, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά κρατούμενος δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.
Η έναρξη της δίκης ωστόσο “σημαδεύτηκε” και από επίθεση που δέχθηκαν μάρτυρες -φίλοι του μουσικού που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ξεψύχησε στον δρόμο μαχαιρωμένος από τον Ρουπακιά στο Κερατσίνι- από ομάδα αγνώστων λίγα στενά πιο μακριά από το δικαστήριο. Το γεγονός αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τους εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής, η οποία ήδη ζητά προστασία των ανθρώπων που θα καταθέσουν στην δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας.
Σε μερικές ώρες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου που καλείται να δικάσει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και να αποδώσει δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορουμένους.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:
* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στην Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.
Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας.
Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.
Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι :
Ιωάννης ‘Αγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας και πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012 με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ. τους :
Αναστάσιο Πανταζή -πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά, και Μάρκο Ευγενικό.
* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι:
Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.
Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του Εισαγγελέα μετά την δολοφονία Φύσσα, αλλά και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.
* Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για την βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Κατηγορούμενοι είναι στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.
Στην δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της οι υποθέσεις:
* Δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Ζαχζάτ Λουκμάν, στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008 για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος οι οποίοι λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οι: Διονύσης Αγιοβλασίτης, Νικόλαος Αποστόλου ο οποίος κατά το κατηγορητήριο έχει εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης σε νυχτερινά καταστήματα, Γιώργος Αποστολόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη ποινή κάθειρξης για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, Χρήστος Γαλανάκης, Γεώργιος Καλπιτζής, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολέτα Μπενέκη αρραβωνιαστικιά -όπως η ίδια υποστήριξε απολογούμενη στις ανακρίτριες- του βουλευτή Ι. Λαγού η οποία εργάζεται στο πολιτικό του γραφείο, Νικόλαος Παπαβασιλείου και Γεώργιος Περρής οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τον αναφερόμενο εμπρησμό του χώρου, με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης της πράξης από φυλετικό μίσος. Κατηγορούμενοι επίσης είναι οι Βενετία Πόπορη -αστυνομικός, Θεώνη Σκαρπέλη -σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη. Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης, κατηγορούμενοι ωστόσο για πλημμελήματα και οι Μαργαρίτα Μικελάτου -σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά και Αναστάσιος Χιλιός.
Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στην δικογραφία είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.
Κατηγορούμενοι βουλευτές είναι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.
Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν. Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Ν.Μίχος -για τους οποίους οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά- Στ. Μπούκουρας και Χρ.Παππάς, ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).