Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «πρωτοφανές για τη Δημοκρατία» το μέτρο της επιστράτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία.
Υποστήριξε, επίσης, πως πρόκειται για μέτρο στρατιωτικοποίησης και αναγκαστικής εργασίας, προσθέτοντας πως τα δικαστήρια βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, κρίνοντας κάθε απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε την Κυριακή ότι «οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την μικρή – ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις», ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται «για μια δημόσια και ενιαία επιχείρηση, που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό – κοινωνικό ρόλο της».
Για «λαμπρή ημέρα για την Δημοκρατία» μίλησε τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της ΓΕΝΟΠ για τερματισμό της κινητοποίησης, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη χαιρέτισε τη στάση των σωματείων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, δηλώνοντας πως «όταν η Δημοκρατία λειτουργεί, όλα λύνονται».
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η κ. Βούλτεψη πρόσθεσε ότι οι απεργίες θα πρέπει να γίνονται με συνδικαλιστικά αιτήματα, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, εξέλειπε από την απεργία της ΓΕΝΟΠ. «Η αξία και ο πλούτος της χώρας δεν είναι δουλειά των συνδικαλιστών» είπε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανάλαβε ότι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ήταν επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ζημιογόνο δημόσια επιχείρηση και επισήμανε πως η πώληση γίνεται επειδή ο Οργανισμός χρειάζεται χρήματα για να αναπτυχθεί και όταν δεν έχει «το ρευστό που χρειάζεται» πρέπει να το βρει με άλλους τρόπους.
«Όταν μία επιχείρηση δεν έχει κεφάλαια για να κάνει εκσυγχρονισμό, να αναπτύξει τις υποδομές της και να βρει χρήματα, τότε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση ήταν καταδικασμένη.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανισμών η κ. Βούλτεψη είπε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα στους λογαριασμούς των καταναλωτών» καθώς «ό,τι εισπράττει η μία, θα εισπράττει και η άλλη επιχείρηση».
Επίσης, τόνισε ότι «μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ιδιωτικοποίηση, ο πελάτης θα μπορεί να επιλέξει φορέα ηλεκτροδότησης» και αυτό οδηγεί «στην παροχή κινήτρων από τις επιχειρήσεις» ώστε να κρατήσουν τους πελάτες τους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο διαμοιρασμός των καταναλωτών ανάμεσα στη «μικρή» και τη «μεγάλη» ΔΕΗ θα γίνει με τυχαίο δείγμα, ενώ για την τιμή της κιλοβατώρας υπενθύμισε ότι είναι αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας.