Μήνυμα ότι «η χαλάρωση δεν επιτρέπεται και υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα» αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου το απόγευμα (18:30).
Στην ατζέντα βρίσκεται η επιλογή των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, θα δώσει το πολιτικό στίγμα της επόμενης περιόδου, αλλά και κατευθύνσεις και εντολές προς τους υπουργούς.
Με το εμπόδιο του πολυνομοσχεδίου να έχει ξεπεραστεί, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της τώρα στην προετοιμασία για την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Εξάλλου, από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα απρόοπτο γεγονός, μια αστοχία, μια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ή μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να ανάψει πολιτική πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη η υπόθεση με τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες με τη φορολόγηση των ακινήτων, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτική.
Παρά το γεγονός ότι ο νέος φόρος των ακινήτων σχεδιαζόταν επί περίπου ένα έτος, εντούτοις έγιναν πολλά λάθη και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού που έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα για 4.000 περιοχές, όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Θεωρείται δε πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού κρίθηκε επιβεβλημένη διότι το κλίμα έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία με τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, και τα όσα διαπιστώθηκαν και τα οποία ακυρώνουν επικοινωνιακά και σε μεγάλο βαθμό διάφορες άλλες θετικές πρωτοβουλίες.
Και εάν για τον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ένα άλλο πρόβλημα που ανέκυψε και βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των ένστολων που είναι πάρα πολύ μεγάλες για το ασφαλιστικό τους και συγκεκριμένα για το εφάπαξ. Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησε να αντικατασταθεί από την ψηφοφορία, όπως και έγινε για να μην ψηφίσει.
Η κυβέρνηση παρατηρεί και σχολιάζει καυστικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των ένστολων, αλλά δεν ανησυχεί από τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι μόλις γνωστοποιηθεί τις επόμενες 20-25 μέρες η συνολική ρύθμιση για τα αναδρομικά των ένστολων τότε θα υπάρξει ικανοποίηση, αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία περί προνομιακής μεταχείρισης συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.
Το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ωρών που αποτελεί και κτύπημα στην ελληνική οικονομία είναι η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράψει διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και ήδη υπάρχει μεγάλη συζήτηση πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.