Τη συνέχιση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού θεωρεί το όλο έργο της Επιτροπής ως υποβοηθητικό των ποινικών ανακρίσεων και ότι δεν προκύπτουν νομικά κωλύματα από την παράλληλη διερεύνηση, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του σώματος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Το όλο θέμα συζητήθηκε σε πρωινή ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τα μέλη της Επιτροπής και από το Γενικό Εισαγγελέα, ιδιαίτερα από τη σκοπιά της έναρξης ποινικών ανακρίσεων, αλλά και στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ακολούθησε.
«Μετά την ενημέρωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής και από το Γενικό Εισαγγελέα, διαφάνηκε ότι τα ζητήματα που προέκυψαν μετά την ενδιάμεση απόφαση της πλειοψηφίας της Ερευνητικής Επιτροπής θα μπορούσαν να επιλυθούν με την παράλληλη διεξαγωγή ανακρίσεων από ποινικούς ανακριτές», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως «κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα με την παράλληλη έρευνα από την Επιτροπή και ανακρίσεων από ποινικούς ερευνητές».
Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από ανταλλαγή απόψεων θεωρεί ότι πέραν από την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, οι πλείστοι από τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως αυτοί καθορίστηκαν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπηρετούνται από τη συνέχιση της έρευνας που διεξάγεται από τη διορισθείσα Ερευνητική Επιτροπή και ως εκ τούτου αποφάσισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το Υπουργικό έλαβε υπόψη δύο παράγοντες. Ειδικότερα, το ότι ο διορισμός ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα καλύπτει το κενό που δημιουργείται από την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής και το ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα λειτουργούν υποβοηθητικά στις ποινικές ανακρίσεις, ενώ η δημόσια ακρόαση, από τη μια διασφαλίζει τη διαφάνεια και από την άλλη επιτελεί σημαντικό βοηθητικό ρόλο στις ανακρίσεις αυτές.
Σε ερώτηση τι θα γίνει όταν ένας μάρτυρας κληθεί και στις δύο διαδικασίες, ο κ. Νικολάου αφού επανέλαβε πως οποιοδήποτε νομικό κώλυμα δεν προκύπτει από την παράλληλη διερεύνηση, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως αν υπάρχει ζήτημα το οποίο θα εγερθεί εκεί θα αποφασίσει η Επιτροπή αν θα συνεχίζει την έρευνά της.
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, ο κ. Νικολάου είπε πως οι όροι εντολής που έχουν δοθεί από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πάρα πολλοί, διευκρινίζοντας ότι αυτοί δεν περιορίστηκαν μόνο στη διαπίστωση ποινικών, αστικών και πολιτικών ευθυνών.
«Και το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε, «αποφάσισε ότι η απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής – όπως αυτή περιόρισε τη διαπίστωση ποινικών και αστικών ευθυνών για συγκεκριμένα πρόσωπα – δεν περιορίζει το ρόλο και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής».
Ερωτηθείς τέλος αν θα χρησιμοποιηθεί από τους ποινικούς ανακριτές το πόρισμα που θα εκδώσει η Επιτροπή με το πέρας των εργασιών της, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το οποιοδήποτε πόρισμα θα εκδοθεί από την Ερευνητική Επιτροπή διαπιστώνεται ότι είναι χρήσιμο για τις ανακρίσεις οι οποίες γίνονται από ποινικούς ανακριτές.
«Και ακόμα και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, ενόσω αυτό διεξάγεται μέχρι και την έκδοση του πορίσματος είναι και εκείνο επίσης χρήσιμο για τους ανακριτές», κατέληξε.