Η αμοιβαία ανταπόκριση σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και η συμφωνία για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, αποτέλεσαν το επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Chaika Yuri Yakovlevich, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Ρώσος Πρέσβης κ. Stanislav Osadchiy και αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων.
Οκ. Υπουργός, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και αμοιβαίας ανταπόκρισης σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής, επισημαίνοντας ότι και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας που υπάρχει. «Έχουμε ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ανταποκριθεί η Ρωσική Ομοσπονδία στα δικά μας αιτήματα», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Προσπάθειά μας είναι να βελτιώσουμε περισσότερο τις διαδικασίες αυτές κατά τρόπο πιο πρακτικό, εξυπηρετώντας τα αιτήματα σε χρόνο που να μην προκαλεί καθυστέρηση στην προώθηση της διερεύνησης των υποθέσεων από την οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Στα πλαίσια αυτά συμφωνήσαμε να διορίσουμε συνδέσμους – έναν από την κάθε πλευρά – οι οποίοι θα μπορούν να χειρίζονται τα θέματα αυτά και να ανταλλάζουν τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να εξυπηρετείται η ταχύτερη προώθησή τους».
Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου, αναφέρθηκε στη συμφωνία για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο στα πλαίσια των διατάξεων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καθορίσει τις λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τη διαδικασία ανταπόκρισης στα αιτήματα. Περαιτέρω, συμπλήρωσε, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ειδικότερα τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, αφού εμβάθυναν τόσο σε σχέση με τα γεγονότα, όσο σε σχέση με τις νομικές πτυχές των θεμάτων αυτών, έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση σε αιτήματα που εκκρεμούν, τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά.
Ευχαριστώντας τον κ. Yakovlevich για την παρουσία του στο Υπουργείο, καθώς και για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα περιθώρια περαιτέρω εδραίωσης και βελτίωση της συνεργασίας εξαρτώνται από τις ίδιες τις πλευρές. «Αναμένω ότι σύντομα θα καθιερώσουμε συγκεκριμένες διαδικασίες που θα διευκολύνουν περισσότερο και θα εδραιώσουν ακόμα καλύτερα τις μεταξύ μας σχέσεις και τη συνεργασία», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χαρακτηρίζοντας αποτελεσματική και εποικοδομητική από όλες τις απόψεις τη σημερινή σύσκεψη. Και πρόσθεσε: «Έχουμε συζητήσει τα θέματα της διεθνούς δικαστικής συνδρομής, έχουμε συζητήσει υποθέσεις της βελτίωσης της συνεργασίας μας, έχουμε καθορίσει κάποιους μηχανισμούς βελτίωσης και πιο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των οργάνων μας. Επίσης, αποφασίσαμε να διορίσουμε υπευθύνους για την ανταλλαγή πληροφοριών για άμεση ανταπόκριση στην εκτέλεση διάφορων αιτημάτων.
Περαιτέρω, συζητήσαμε και το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της αναγκαιότητας για αύξηση της αποτελεσματικότητας, με βάση τη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των οργάνων μας.
Ο διάλογος που έγινε σήμερα ήταν πάρα πολύ επαγγελματικός, παρείχε διάφορα θέματα προς συζήτηση και μας προκάλεσε το ενδιαφέρον. Φθάσαμε σε κάποιους συμβιβασμούς, γιατί ως γνωστό πάντα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ή παρεξηγήσεις. Έχουμε επιλύσει όλα τα θέματα, έχουμε εξετάσει κάποια ζητήματα και κάναμε προτάσεις σχετικά με το μηχανισμό της εξέτασης και της διερεύνησης διαφόρων ποινικών υποθέσεων, όπου ύποπτοι είναι Ρώσοι υπήκοοι, και προσπαθήσαμε να βρούμε κοινές λύσεις, ώστε να μην ξεφεύγουν της ευθύνης αυτοί οι ύποπτοι».
Στη συνέχεια, ο κ. Yakovlevich αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σε πολύ φιλικό πλαίσιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του από την αποτελεσματικότητα της συζήτησης, καθώς και από τον διάλογο που είχε στο Ανώτατο Δικαστήριο και στη Γενική Εισαγγελία, με την οποία, όπως υπογράμμισε, υπάρχει μακροχρόνια και πολύ εποικοδομητική συνεργασία. «Μιλήσαμε την κοινή γλώσσα, τη γλώσσα των επαγγελματιών και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γενική Εισαγγελία για τη δυνατότητα που μου έδωσε να επισκεφθώ τη χώρα», σημείωσε.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης δήλωσε:
«Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαμε στα Γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας με τον ομόλογό μου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συζητήσαμε θέματα δικαστικής συνδρομής και θέματα εκδόσεως φυγοδίκων, τα οποία εγέρθηκαν και απασχολούν τις δύο πλευρές.
Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν πτυχές που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το οποίο είναι η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής αφενός, και για θέματα τα οποία επίσης σχετίζονται με εκδόσεις φυγοδίκων, αφετέρου.
Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία και θέματα τα οποία εγείρονται, και έχουμε βρει εποικοδομητικά διεξόδους, ώστε αιτήματα που εκκρεμούν τόσο με τη μια όσο και με την άλλη πλευρά να προωθηθούν για εκτέλεση».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον έγινε συζήτηση αναφορικά με Ρώσους φοροφυγάδες που ενδεχομένως να αναζητούνται στην Κύπρο και με θέματα που αφορούν την κατάρρευσης της οικονομίας στην Κύπρο και τη Uniastrum, ο κ. Κληρίδης απάντησε: «To θέμα της Uniastrum τέθηκε χθες, στη συνάντηση που είχαμε στα Γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως είναι γνωστό, εκκρεμούν κάποια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που σχετίζονται με το θέμα αυτό. Δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις και περαιτέρω στοιχεία και αναμένεται ότι θα προωθηθούν από τη ρωσική πλευρά».
Ο κ. Νικολάου αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με αιτήματα, τα οποία υποβλήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ρωσικές Αρχές, είπε ότι συζητήθηκαν και έχουν εξευρεθεί οι μηχανισμοί και ο τρόπος με τον οποίο θα είναι δυνατό να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.