Το Κυπριακό, η συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη Γραμματεία της Συμμαχίας Πολιτών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης – που διήρκεσε πλέον της μιάμιση ώρας – ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “εναπόκειται στους πολίτες στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου να αποφασίσουν να στείλουν τη Συμμαχία Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο”.
Όπως ανέφερε, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από τις Ευρωεκλογές, στη βάση ποσοστού.
Ο κ. Λιλλήκας απέφυγε να αναφερθεί στο ποσοστό, είπε όμως ότι “είναι χαμηλά ο πήχης του Προέδρου, εμείς θέτουμε τον πήχη ψηλά” ΄και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Συμμαχία Πολιτών θα εκλέξει και Ευρωβουλευτή.
Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Συμπλήρωσε ότι η πληροφόρηση που έτυχαν συνάδει με τα όσα έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι δεν τον εκπλήττει η τουρκική αδιαλλαξία. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι απόψεις της Συμμαχίας θα υποβληθούν και γραπτώς στον Πρόεδρο.
Ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Επίτροπο Φούλε, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι εισηγήθηκε να τεθεί το θέμα της οριστικής απόσυρσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, όπως είναι η πάγια πρακτική της Κομισιόν για εκκρεμείς κανονισμούς.
Είπε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί το θέμα του τερματισμού της ενασχόλησης της Διεύθυνσης Διεύρυνσης με οτιδήποτε αφορά την Κυπριακή Δημοκρατίας, καθώς είναι μέλος της ΕΕ και όχι υπό ένταξη χώρα.
“Δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Διεύθυνση Διεύρυνσης να ασχολείται με την Κυπριακή Δημοκρατία” είπε ο κ. Λιλλήκας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς στην προσπάθεια της Διεύθυνσης Διεύρυνσης για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μπορεί να προκληθεί ζημία στο Κυπριακό και στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ανταλλάγματα προς την Τουρκία.
Συμπλήρωσε ότι η εξοικείωση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, όχι από τη Διεύθυνση Διεύρυνσης αλλά από τις αρμόδιες Διευθύνσεις.
Δεν μπορεί η Διεύθυνση Διεύρυνσης ή ο οποιοσδήποτε Επίτροπος να αντιμετωπίζει τα κατεχόμενα ως ένα κράτος υπό ένταξη, ανέφερε.
Χαρακτήρισε αναγκαία και χρήσιμη τη συμμετοχή της ΕΕ στο Κυπριακό, πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να προέρχεται από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι της Κομισιόν, η οποία όσες φορές κλήθηκε στον παρελθόν να γνωματεύσει για θέματα που αφορούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν πάντα αρνητική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ποσοστό που τίθεται ως όριο στις Ευρωεκλογές για συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο είναι 1,8%.
Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της εργοδότησης των ωρομισθίων, το οποίο, όπως είπε, φαίνεται ότι θα λυθεί, ενώ κατέθεσε και πρόταση για εργασία των ωρομισθίων ολόχρονα, με αποκοπή τη διαφορά μεταξύ μισθού και ανεργιακού επιδόματος, πρόταση, που όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη βρήκε λογική.
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα με την εργοδότηση των ωρομισθίων, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, που προβλέπει 1.556 θέσεις ωρομισθίων.
Πρόσθεσε ότι με τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για τους ωρομίσθιους, η Κυβέρνηση εξοικονομεί 27 εκ. ευρώ και θα πρέπει να είναι συνεπής με τις αποφάσεις της, διαφορετικά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους αποκόπτονται.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε το αίτημα και με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών φαίνεται ότι το θέμα οδεύει προς λύση.