Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε συζήτησαν για τον αναβαθμισμένο ρόλοςτης ΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, το θέμα του απευθείας εμπορίου και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ενώ το θέμα συνδέεται αποκλειστικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο «και ως τέτοιο συζητείται», δήλωσε από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Όπως είπε, το ζήτημα του προτεινόμενου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, τέθηκε στη συνάντηση και διευκρινίστηκε πλήρως ότι δεν τίθεται θέμα από την Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης αυτή τη στιγμή για να ξανάρθει στο προσκήνιο ο Κανονισμός αυτός. Το θέμα του απευθείας εμπορίου συνδέεται αποκλειστικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, και ως τέτοιο συζητείται, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με την Ουκρανία, θέμα που μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα, έγινε μια ανασκόπηση των εξελίξεων ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ως γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει.
Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, ήταν ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ε.Ε. στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Ως γνωστό ο βασικός ρόλος ανήκει στον κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος είναι ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το θέμα αυτό έχει δυο στοιχεία. Το ένα είναι ότι ο κ. Βαν Νούφελ ουσιαστικά πρέπει να αξιολογεί τις προτάσεις που κατατίθενται -και από πλευράς δικής μας, αλλά και από πλευράς Τουρκοκυπρίων- δηλαδή να εξετάζεται κατά πόσο είναι συμβατές ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Την ίδια στιγμή τίθεται το θέμα της ενημέρωσης και εξοικείωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε. «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και είναι μέρος αυτού που εννοούμε εμείς εδώ και καιρό, όταν αναφερόμαστε σε αναβαθμισμένο ρόλο της Ε.Ε. στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού». «Αντιλαμβάνεστε ότι όσο πιο πολλά γνωρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι για τα θέματα του κεκτημένου, τόσο πιο πολύ χρόνο θα κερδίσουμε από άσκοπες συζητήσεις, γιατί θα ξέρουν τι σημαίνει «κεκτημένο», θα αναγνωρίσουν τη σημασία της συμβατότητας, θα ξέρουν πώς λειτουργεί η Ε.Ε. και τι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε.
Το τρίτο θέμα ήταν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Αντιλαμβάνεστε ότι για την πλευρά μας η Αμμόχωστος είναι το πιο σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και πιστεύουμε ότι αυτό έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό», είπε, προσθέτοντας ότι τόσο η ΕΕ, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, αξιολογούν ότι θα δώσει νέα δυναμική, νέα ώθηση, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, ειδικότερα αν συμβάλουν και οι δυο κοινότητες στη διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης, είτε με εργαζόμενους, είτε με επιχειρήσεις, όπως είναι η πρόταση και η βασική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.