Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστάλλα Γιωρκάτζη και μετέφερε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για επαναπατρισμό των καταθέσεων που χάθηκαν με την πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς και την αλλαγή της οδηγίας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε συνδυασμό με τη βελτίωση του συστήματος αναδιάρθρωσης δανείων.
«Εμείς θεωρούμε ότι σε δύο σημαντικά κεφάλαια μπορούν να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.
Σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που χάσαμε με το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως «με αυτό τον τρόπο θα επιστρέψει η ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί μία αδικία που οδήγησε ακριβώς μερικές χιλιάδες καταθέτες στην οικονομική καταστροφή».
«Δεύτερον, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια με τη σύμφωνο γνώμη της ΕΚΤ να αλλάξουν οι οδηγίες για της ΜΕΔ στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να βελτιωθεί το σύστημα αναδιάρθρωσης των δανείων με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις γιατί αυτό που διαπιστώνεται σήμερα είναι ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης δεν προχωρούν.
Όπως πρόσθεσε, «η Διοικητής της ΚΤΚ άκουσε τις δικές μας απόψεις και θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές μαζί της έτσι ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να τα ξανασυζητήσουμε σε περισσότερη έκταση στην έκταση που ακριβώς επιβάλλεται κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».
Ερωτηθείς με πιο τρόπο μπορεί να γίνει ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που χάθηκαν με την πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί «σε πολιτικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Όπως σε πολιτικό επίπεδο πάρθηκε η απόφαση να ξεπουλήσουμε και να χαρίσουμε €3,5 δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς, πολιτική απόφαση θα είναι αυτά τα χρήματα να έλθουν πίσω», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι δεν εννοεί τα κεφάλαια αυτά να ζητηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς ή την ακύρωση της πώλησης. «Αλλά να δοθούν για να αρθεί μία αδικία, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της Κύπρου, να επιστρέψουν αυτά τα λεφτά που μας πήραν από τις τσέπες μας πίσω στις τσέπες των Κυπρίων καταθετών που κουρεύτηκαν», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να τροποποιηθεί η οδηγία για τα ΜΕΔ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστούν οι ίδιες οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Δεν κατανοούμε γιατί στην Κύπρο έχουμε πιο αυστηρές οδηγίες παρά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε και επανέλαβε ότι τα ζητήματα αυτά «είναι πολιτικά και πολιτική θα είναι η απόφαση».
«Πώς γίνεται η Ελλάδα να διεκδικεί και να πετυχαίνει αλλαγές. Αυτή τη στιγμή διεκδικεί και προφανώς θα πετύχει νέες διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά το δικό της πρόγραμμα αλλά εμείς πρέπει να είμαστε ο φτωχός συγγενής της Ευρωζώνης και της ΕΕ; Και εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε και υπάρχουν οι πιθανότητες για να κερδίσουμε αυτά που επιδιώκουμε», είπε.
Ανησυχητική εξέλιξη ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω ομολόγων
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε ενημέρωση από την κ. Γιωρκάτζη για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα επιβάλει για σκοπούς των τεστ αντοχής κούρεμα 16,5% στα κυπριακά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι η ΚΤΚ θα εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.
Εξήγησε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί οποιοδήποτε κούρεμα των κυπριακών ομολόγων, γίνεται στα πλαίσια των τεστ αντοχής που διεξαχθούν και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Γίνεται μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το ακραίο σενάριο και ενδεχομένως ναι, να υπολογιστεί μια έκπτωση, στην περίπτωση της Κύπρου αυτή η έκπτωση να είναι 16,5% σε σχέση με την αξία των κυπριακών ομολόγων απλά και μόνο για τις ανάγκες του τεστ αντοχής», είπε, προσθέτοντας ότι από αυτό το κούρεμα για σκοπούς της άσκησης «ενδεχομένως να προκύψουν ανάγκες για τις κυπριακές τράπεζες και αυτό θα είναι σίγουρα μια ανησυχητική εξέλιξη».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η ελπίδα όλων μας είναι οι τράπεζες να περάσουν το τεστ αντοχής και σίγουρα οι προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων θα βοηθήσουν έτσι ώστε να ξεπεράσουν αυτά τα τεστ με τους καλύτερους δυνατούς βαθμούς που μπορούν να δοθούν σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες».
«Το ζητούμενο είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα προβλήματά του, μπορεί να αντλήσει κεφάλαια και δεν υπάρχει πλέον ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αποσταθεροποίησης», κατέληξε.