Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα μετά από επίσημη πρόσκληση, η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου, συνοδευόμενη από τον Αναπληρωτή Προέδρο κ. Ευθύμιο Δίπλαρο, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Τορναρίτη και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο επίκεντρο βρέθηκε το κυπριακό όπου έγινε σε βάθος συζήτηση και αξιολόγηση των δεδομένων γύρω από το εθνικό μας θέμα, με ζητούμενο το πώς θα δημιουργηθούν οι προοπτικές και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις περί λύσης δυο κρατών και θα προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου.
Συζητήθηκαν επίσης ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο καθώς και τρόποι για το πως μπορούν από κοινού ΔΗΣΥ και Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, να τα αντιμετωπίσουν.
Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης της με τον πρωθυπουργό η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η παρουσία της στην Αθήνα, από κοινού με τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι οι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των αδελφών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι άριστες.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι στη συνάντηση με τον φίλο Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε το κυπριακό αλλά και το σύνολο των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν Κύπρος και Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις οι οποίες διαμορφώνουν σήμερα ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό, τόσο σε σχέση με τις εξωτερικές σχέσεις όσο και σε σχέση με την ενέργεια.
ΔΗΣΥ και Νέα Δημοκρατία, υπέδειξε, βαδίζοντας σε κοινή γραμμή και με υπευθυνότητα, μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα από κοινού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό και ποια είναι δική της εκτίμηση ως προς το αν θα επιφέρει πρόοδο στο κυπριακό η επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι στόχος παραμένει η αξιοποίηση κάθε βήματος ώστε να αναχαιτίζονται οι όποιες προκλητικές ενέργειες από τη μια και από την άλλη να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα.
Στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να εγκαθιδρυθούν η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα αν δεν απελευθερώσουμε και επανενώσουμε την πατρίδα μας.
Η κ. Δημητρίου τόνισε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση της Κύπρου και ότι δεν μπορεί να ισχύει η ρητορική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Θα πρέπει υπέδειξε να είμαστε συνεπείς με το δίκαιο, τις αρχές και τα ιδανικά μας.
Συναντήσεις στην Αθήνα της Προέδρου κ. Αννίτας Δημητρίου, του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Ευθύμιου Δίπλαρου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Τορναρίτη με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Δένδια
Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα η Πρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου και μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Τορναρίτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, έλαβαν χώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Δένδια.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε την κ. Δημητρίου και τα μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες αυξημένες κατά 45% συνέβαλαν, όπως τόνισε, καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και στον στρατηγικό σχεδιασμό για προσέλκυση μεγάλου αριθμού ξένων μεγάλων εταιρειών οι οποίες κατήλθαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία αλλά και οι κοινές προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας, στη μετά του κορωνοϊού εποχή και σε συνάρτηση φυσικά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κοινή συνισταμένη υπήρξε το γεγονός ότι πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και να τονωθεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη.
Συνακόλουθα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης κ. Νίκο Δένδια, τέθηκαν επί τάπητος τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και οι προκλήσεις όπως διαμορφώνονται και επηρεάζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο αλλά και ευρύτερα την Ευρώπη και τον κόσμο μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκε ο κομβικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, ως διαχρονικοί πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας ευρύτερα στην περιοχή ενώ επαναβεβαιώθηκε η εκ μέρους της Ελλάδας αρωγή σε κάθε επίπεδο προς την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και την αποτροπή τετελεσμένων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.