Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, η οποία διήρκεσε μια περίπου ώρα, είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την Αμμόχωστο.
Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για “να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο”. Για το θέμα των ΜΟΕ και της Αμμοχώστου είπε ότι είναι καλά γνωστές οι προτεραιότητες των δύο πλευρών, ωστόσο απέφυγε να πει περισσότερα για ένα θέμα που όπως είπε συζητείται αυτή τη στιγμή με τους δύο ηγέτες.
Ο ρόλος μας δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές, ανέφερε, και ως τέτοιοι “ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα”.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην είναι μόνες σε αυτή την προσπάθεια αλλά να υπάρξει επίσης υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους. Σημείωσε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτό πραγματικότητα
Αναφέροντας ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν πολύ καλή, είπε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που υπήρξε και η αισιοδοξία για μελλοντική πρόοδο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η στήριξη των ΗΠΑ στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, και η υποστήριξη της χώρας προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.
“Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο, σπάζοντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση ήταν πολύ υποβοηθητική και πολύ θετική και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι το θέμα της Αμμοχώστου ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης η συνάντηση κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είχε σχέση με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη φάση της κατάθεσης των αρχικών εισηγήσεων, του λεγόμενου screening, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς ξεπερνιούνται κάποια προβλήματα που έχουν ήδη διακριβωθεί.
Κατά το δεύτερο στάδιο, εξήγησε, έγινε μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου.
“Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Ως τρίτο θέμα συζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αξία και η σημασία αυτής της εμπλοκής και πόσο θα βοηθήσει έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός και να συγκεκριμενοποιηθεί σε σχέση, κυρίως, με τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητα των προτάσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού “είναι σωστό να ανακοινώνουμε επί γεγονότων παρά επί συζητήσεων και προθέσεων”.
“Δεν θα μπούμε σε μια λογική αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας, δεν έχει νόημα μια τέτοια διλληματική προσέγγιση των πραγμάτων. Νομίζω είναι καλά και για λόγους σοβαρότητας και για λόγους σεβασμού της κοινής γνώμης να μιλούμε επί γεγονότων”.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ “υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων”.