Συνάντηση Αναστασιάδη-Παπούλια με επίκεντρο το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

Πολύ λίγος χρόνος μέσα σ` ένα ασφυκτικό ολοήμερο πρόγραμμα, που όμως βρέθηκε, εκτός πρωτοκόλλου, επειδή είναι “διαρκής η έγνοια μου για το Κυπριακό”, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εκείνος, τον ενημέρωσε για το “πού στεκόμαστε τώρα”, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, και του εξήγησε ότι είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας “που έχει, και θα έχει μπροστά της δυσκολίες”. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην πεποίθησή του, όπως είπε, ότι “ο διεθνής παράγοντας όχι μόνο στηρίζει τη διαδικασία που ξεκινήσαμε”, αλλά αντιλαμβάνεται και τις δυσκολίες που εμπεριέχει.

Ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου ότι πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη και τη βοήθεια από την Ελλάδα, και του υπενθύμισε πόσο και ο ίδιος συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Αναστασιάδη ως προς το κατά πόσο “η τουρκική πλευρά θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Κοινό Ανακοινωθέν”, και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου ότι “όπλο και χρέος της δικής μας πλευράς είναι η κοινή αντιμετώπιση, η κοινή στάση, ο κοινός αγώνας.”

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνομίλησαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα αποκαλυπτήρια, που τέλεσαν από κοινού, ενός Μνημείου Ηρώων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-1959 σε μια μικρή πλατεία στην περιοχή Κάραβελ, πίσω από το Χίλτον, όπως είναι γνωστή στην Αθήνα, και στις ομιλίες και τιμητικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον κ. Παπούλια αυτό που είπε και λίγο αργότερα στην ομιλία του, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού μνημείου της ΕΟΚΑ. Ότι, δηλαδή, “για πρώτη φορά ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου παραβιάζεται καταλυτικά και η δυνατότητα αποκατάστασής του απομακρύνεται σταθερά και επικίνδυνα.” Αυτό, συμπλήρωσε, εγκυμονεί τον “εφιαλτικό κίνδυνο της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας” κάτι που, εάν συμβεί, θα είναι “χωρίς αναστροφή τα επόμενα λίγα χρόνια”.

“Οι γενεές που βίωσαν και έχουν γνώση της κατεχόμενης πατρίδας σβήνουν καθημερινά. Οι γενεές των Ελληνοκυπρίων που άφησαν ένα μέρος της ζωής και της ψυχής τους στην κατεχόμενη γη μας, ολοένα και λιγοστεύουν”, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας αμέσως μετά ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με όσους πιστεύουν πως πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, “με την προσδοκία ότι κάποτε θα μεταβληθούν τάχα οι συγκυρίες”. Η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές, συμπλήρωσε, ότι οι συγκυρίες αλλάζουν συνήθως υπέρ των ισχυρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είπε και στον Κάρολο Παπούλια, πιστεύει ότι η πλειοψηφία του κυπριακού λαού αντιλαμβάνεται αυτές “τις πικρές αλήθειες”, και επιθυμεί να μην συνεχιστεί άλλο αυτό το στάτους κβο που, όπως είπε πριν, οδηγεί στον αποδεκατισμό και όχι σε λύση. Τόνισε ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει, θεωρεί σημαντική τη διασφάλιση ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα βασίζεται “στις αρχές και στις αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”, και ότι αυτές οι αρχές και αξίες θα διασφαλίζονται και θα είναι σεβαστές σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας.

ÊÁÑÏËÏÓ ÐÁÐÏÕËÉÁÓ ÓÔÏ ÄÉÄÕÌÏÔÅÉ×Ï