Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε σχέση με την αποκοπή 3% από τον μισθό των εκτάκτων υπαλλήλων έτσι ώστε να δικαιούνται να απολαμβάνουν το δικαίωμα του φιλοδωρήματος όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλο.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα νομοσχέδιο που προνοεί την καταβολή φιλοδωρήματος σε εργοδοτούμενους που απασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, είναι η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες να προβλέπεται αποκοπή από τις μηνιαίες απολαβές των εργοδοτουμένων, που απασχολούνται με σύμβαση, στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, και λαμβάνουν φιλοδώρημα, ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με τρία επί τοις εκατό (3%) επί των μηνιαίων τους απολαβών.
Επιπρόσθετα, όποιο φιλοδώρημα θα κερδηθεί με απασχόληση 1.1.2014 θα υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που επηρεαζόμενος αποχωρεί πριν τη συμπλήρωση της ηλικίας αναγκαστικού τερματισμού απασχόλησης να δικαιούνται σε καταβολή φιλοδωρήματος.
Η φόρμουλα υπολογισμού του φιλοδωρήματος να αναθεωρηθεί ούτως ώστε το ύψος του φιλοδωρήματος που ενδείκνυται να καταβάλλεται σε όλους τους εργοδοτουμένους με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία να υπολογίζεται με βάση το 1/12 των τελευταίων μηνιαίων απολαβών τους, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες υπηρεσίας.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «φαίνεται να υπάρχει μια διαφωνία από συγκεκριμένες τάξεις συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι στις περιπτώσεις των υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς αλλά και των ειδικών αστυνομικών που λαμβάνουν φιλοδώρημα και θα τους αποκόπτεται το 3% από το μισθό τους και οι οποίοι εξέφρασαν διαφωνία σε σχέση με το όριο αφυπηρέτησης».
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «στην περίπτωση των υπαξιωματικών που αφυπηρετούν από τα 57, δεν παίρνουν οποιαδήποτε σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι τα 65, ενώ στην περίπτωση των ειδικών αστυνομικών αφυπηρετούν στα 60 και έχουν ένα κενό μέχρι τα 65 για να πάρουν οποιαδήποτε σύνταξη».
«Κατανοούμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των συγκεκριμένων ομάδων, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση που δεν έχει να κάνει με το στοχευμένο μέτρο που αφορά την αποκοπή για την παραχώρηση φιλοδωρήματος όταν αποχωρεί κάποιος σε πρόωρη αφυπηρέτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει να κάνει με τα όρια αφυπηρέτησης.
Είπε ότι είναι γνωστό το αίτημα των συγκεκριμένων ομάδων για να αφυπηρετούν σε μεγαλύτερη ηλικία και πρόσθεσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές στη Βουλή.
Ανέφερε επίσης ότι η ένσταση των συγκεκριμένων ομάδων δεν σχετίζεται με την αποκοπή του 3% ,προσθέτοντας ότι θεωρούν άδικο το ότι δεν δικαιούνται ίδια επαγγελματική σύνταξη που δικαιούνται όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
«Όταν έχουμε καταργήσει τα επαγγελματικά σχέδια σύνταξης δεν μπορούμε να εντάξουμε οποιουσδήποτε νέους υπαλλήλους σε αυτά τα σχέδια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλοι οι νέοι υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας θα εντάσσονται πλέον στο μηχανισμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό είναι μια διαφορετική συζήτηση και ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες λαμβάνουν σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο δίνει σύνταξη στα 65.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «θετική», ωστόσο είπε ότι το κράτος πρέπει να επιλύσει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι αφυπηρετούν με βάση τη νομοθεσία στα 55 ή στα 57 ενώ η σύνταξη ξεκινά στα 65.
Είπε ότι πρόκειται για ένα «κοινωνικό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ίσως να εξεταστεί μια μικρή επιπλέον εισφορά αυτών των επαγγελμάτων, ώστε να δίδεται μια ελάχιστη μηνιαία σύνταξη μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή της κανονικής σύνταξης. «Ίσως να είναι μια λύση, αλλά που να χρειάζεται επεξεργασία από ειδικούς», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Λαμάρης είπε ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης, ωστόσο δεν απέκλεισε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις εάν υπάρξει «αδράνεια και αδιαφορία» από πλευράς της Κυβέρνησης.