Να δοθούν εργαλεία στις τράπεζες ώστε να κυνηγήσουν τους μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην πληρώνουν τα χρέη τους, συμφώνησαν Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Κίνημα Οικολόγων, Περιβαλλοντιστών σε σημερινή συνάντηση, με την οποία ο ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που άρχισε την περασμένη Τετάρτη.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων, ο κ. Γεωργιάδης για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Κινήματος σε σχέση με το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, τόνισε ότι “διαφορετική πρέπει να είναι η μεταχείριση έναντι δανειοληπτών οι οποίοι δεν είναι συνεργάσιμοι ή οριστικά δεν είναι βιώσιμοι και διαφορετική πρέπει να είναι η μεταχείριση έναντι δανειοληπτών, μιας οικογένειας ενδεχομένως που αντιμετωπίζει πρόσκαιρα προβλήματα”, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Περδίκη “να αναμένει να δει συγκεκριμένα δείγματα γραφής τα οποία θα προκύψουν μέσα από το πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο ετοιμάζεται”.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αυτός είναι ο στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από την προώθηση του πλαισίου αφερεγγυότητας και “επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία” με το Κίνημα Οικολόγων.
Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης, αφού σημείωσε ότι ο ΥΠΟΙΚ παρέδωσε στο Κίνημα το 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο, εξέφρασε ανησυχίες “ιδιαίτερα σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκποίηση περιουσιών που περιλαμβάνεται στο 4ο επικαιροποημένο μνημόνιο και όσον αφορά την ευκαιρία που δίδεται ή την διαδικασία που ανοίγεται για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διαχείριση τους από ταμεία του εξωτερικού”.
Αναφέροντας ότι “υπάρχει διαφορά προσέγγισης σε ορισμένα θέματα”, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα “δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του μνημονίου και τις απόψεις του Υπουργού Οικονομικών ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι εκεί που συμφωνεί το Κίνημα με τον ΥΠΟΙΚ και έχει και στις σκέψεις του “συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα είναι πως θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα να δοθούν εργαλεία στις τράπεζες για να κυνηγήσουν τους μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην πληρώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες”.
“Εδώ υπάρχει συμφωνία με τον ΥΠΟΙΚ και ελπίζω αυτή η συμφωνία να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα”, πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του Κινήματος είπε ακόμη ότι συζήτησαν και θέματα του προϋπολογισμού για το 2015 για τον οποίο ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του στα πλαίσια του τριετούς σχεδιασμού, προσθέτοντας ότι κατέθεσαν “απόψεις και προτάσεις στον ΥΠΟΙΚ για να δημιουργηθούν έστω και μικρές δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από τον προϋπολογισμό”.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν έχει διαφύγει της προσοχής τους το γεγονός ότι για πρώτη φορά και ύστερα από εισήγηση του Κινήματος, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια με χρονοδιάγραμμα, ζητώντας από την Τράπεζα Κύπρου να κυνηγήσει πρώην στελέχη της τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας τα οποία έτυχαν ευνοϊκών δανείων και κακής διαχείρισης των οικονομικών τους εκμεταλλευόμενη τη θέση τους”.
“Αυτό είναι ένα καλό στοιχείο που οδηγεί σε αυτό το πολυπόθητο ζητούμενο της δικαιοσύνης που το ζητά ολόκληρος ο κυπριακός λαός”, ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αφού είναι “μνημονιακή πρόνοια και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα θα την ακολουθήσουν οι τράπεζες και θα δούμε σύντομα κάποιους από αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή των τραπεζών να οδηγούνται στα δικαστήρια και να πληρώνουν”.
Ο κ. Γεωργιάδης, αφού διευκρίνισε ότι η πρόνοια αυτή αφορά και τον συνεργατισμό, είπε ότι συμφωνεί “απόλυτα” με την απαίτηση αυτή.
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σε “ένα εύρος ζητημάτων που σχετίζονται με την προσπάθεια να διορθώσουμε την κυπριακή οικονομία και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφέθηκαν και έλαβαν διαστάσεις”.
Ανέφερε επίσης ότι “μέσα από τον διάλογο, την επαφή με τα πολιτικά κόμματα μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα έχοντας ως δεδομένο πως σε κάποια ζητήματα θα υπάρχει διαφορετική άποψη”.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “μέσα από την τακτική επαφή και τον διάλογο είναι που θα μπορέσουμε και τις διαφωνίες μας να τις συζητήσουμε αλλά και κάποιες κοινές προσεγγίσεις να προσδιορίσουμε”.