«Η πραγματικότητα είναι πως κάθε απόφαση για ένταξη πρέπει να λαμβάνεται ομοφώνως. Άρα απλά δεν μπορώ να δω πώς είναι δυνατό για την Τουρκία να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για το μέλλον της Κύπρου. Επιπλέον, πάγιο τμήμα των προϋποθέσεων ένταξης είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας».
Τη θέση αυτή κατέθεσε ενώπιον Κυπρίων του Λονδίνου ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντινγκτον
Στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο, ο Λίντιγκτον είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση προσδοκά στο χτίσιμο της στενότερης δυνατής σχέσης με το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα εκλεγεί, ώστε να χτιστεί νωρίς μια εποικοδομητική σχέση για θέματα της Ευρώπης και του νησιού.
Επανέλαβε ότι πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι αναζητείται μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ίσα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες, σε συμφωνία με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βρετανός αξιωματούχος, διευκρίνισε ότι στην πράξη ο όρος «διζωνική» θα πρέπει να σημαίνει κάτι που οι ηγέτες των δύο πλευρών θα αισθάνονται ότι μπορεί να πείσει τις αντίστοιχες κοινότητές τους.
«Το δίδαγμα από την αποτυχία του σχεδίου Ανάν είναι σίγουρα ότι αν όλες οι κοινότητες της Κύπρου δεν νιώθουν πως η τελική διευθέτηση είναι δικής τους ιδιοκτησίας, τότε είναι απίθανο ένας τέτοιος διακανονισμός να αποδειχθεί βιώσιμος».
Εκτίμησε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, κατά της «απομόνωσης και οικονομικής υπανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αποτελεί μια πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αρθεί αυτή η «απομόνωση» είναι μια πλήρης διευθέτηση του προβλήματος.
Ο κ. Λίντινγκτον πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεν να δούμε ενεργοποίηση από την Τουρκία ως προς την πλήρη τήρηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά ότι δεν είναι μυστική η στήριξη του Λονδίνου στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και η επιθυμία του για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα στο τέλος να δούμε την ανατροπή αυτής της «σκληρής» διαίρεσης της Κύπρου και την «αρχή ίασης» του πόνου, ο οποίος «σαφώς δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί.
Σε ερώτηση για την υποχρέωση της Άγκυρας να παράσχει ελευθερία δράσης στη Επιτροπή Αγνοουμένων ο Βρετανός Υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιστικής φύσης. Είπε ότι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως και στην ελεύθερη Κύπρο υπάρχουν περιοχές που πρέπει να ερευνηθούν. «Ανεξάρτητα από το δίκαιο ή άδικο μεμονωμένων ισχυρισμών, όλες οι οικογένειες ανεξαρτήτως προέλευσης δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Λίντινγκτον.