Συνάντηση μίας ώρας είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να κυβερνήσει με μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, με πρόσωπα από την αριστερά μέχρι και τη δεξιά και να συνεργαστεί με την εκκλησία στα πλαίσια διαμόρφωσης πολιτικής στο Κυπριακό και την οικονομία.
Η Εκκλησία «οπωσδήποτε δεν προεπιλέγει υποψηφίους. Έχει σαν βασική αρχή τη συνεργασία με κάθε εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα λειτουργήσουμε… χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο να συμφωνηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και να αποτελέσει τον οδικό χάρτη και τη συνταγή, αν θέλετε, για να διεκδικήσουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».
Στην επικοινωνία με την κοινωνία, η Εκκλησία διαδραματίζει ένα τεράστιο ρόλο, και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι μέσα σε αυτή την κοινωνική διεργασία θα συμμετέχει και η Εκκλησία. Για να υπάρξει ένα μέτωπο Εκκλησίας και Πολιτείας για ν’ απελευθερώσουμε την χώρα μας, ανέφερε.
Συμφωνία με τις απόψεις του κ. Μαλά, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου … «Δεν τον γνωρίζω για πρώτη φορά. Συμφωνώ με τις απόψεις του. Πιστεύω ότι χρειάζεται η Κύπρος μια οικουμενική κυβέρνηση από όλες τις αποχρώσεις. Μακάρι να καταστεί δυνατό. Θα ήμασταν ευτυχείς. Εμείς σίγουρα θα συνεργαστούμε με όποιον τιμήσει δια της ψήφου του ο κυπριακός λαός. Δεν έχουμε να μοιράσουμε με τον οποιοδήποτε», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι μετά την συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε μιλήσει για ταύτιση απόψεων και τώρα και με τον κ. Μαλά λέει ότι συμφωνεί, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Αύριο, ανέφερε, θα συναντηθεί και με τον Γιώργο Λιλλήκα και όσα λέει ο κάθε υποψήφιος και τον εκφράζουν το λέει. «Στο Κυπριακό που είναι η Λυδία λίθος για όλους τους Κυπρίους, νομίζω ότι γενικά έχουμε μια σωστή εθνική γραμμή τώρα. Τι θα γίνει μετά, δεν ξέρει κανείς».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να ετοιμάσουμε εμείς δικό μας σχέδιο λύσης και να έχουμε επιτέλους σχέδιο λύσης στο τραπέζι. Έχουμε, είπε, τις ομόφωνες προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Μπορεί, πρόσθεσε, να ξεκινήσουμε από κει και να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο λύσης με αρχές που διέπουν τα ευρωπαϊκά κράτη, να τα υιοθετήσει η Ευρώπη, η οποία θα πιέσει την Τουρκία «και θα βρούμε επιτέλους μια λύση».