Για «σημαντικά λάθη και παραλείψεις που απαξιώνουν τις κυπριακές τράπεζες, ζημιώνουν τους μετόχους και τους ομολογιούχους τους και οδηγούν στην τραγωδία να θεωρηθεί το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο» κάνει λόγω στην ανακοίνωση του ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Υποστηρίζει μάλιστα πως η «κωμωδία» αυτή, «μου έχει στερήσει – παρά τη θέλησή μου – τη δυνατότητα να συνεργαστώ με τις Αρχές και να συμβάλω στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης».
Αφήνει αιχμές κατά των αρχών που ερευνούν την υπόθεση της Λαϊκής τράπεζας λέγοντας ότι προτίμησαν να συνεργαστούν με «μια στρατιά από εξωτερικούς συμβούλους, ερευνητές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων κλπ που, εκτός από αμφισβητήσιμες εμπειρίες και γνώσεις, έχουν διαθέσιμη τη δικαιολογία ότι για ότι συμβαίνει ‘φταίνε κάποιοι άλλοι’».
«Έστω και την ύστατη στιγμή, η πολιτική των θεσμικών οργάνων της κυπριακής Πολιτείας πρέπει να αλλάξει», αναφέρει ο κ. Βγενόπουλος και προσθέτει ότι «ο ορισμός του παραλόγου είναι να συνεχίζει κάποιος να κάνει τα ίδια πράγματα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».
«Εκτός εάν κάποιοι πιστεύουν ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου γίνεται για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία το καλύτερο δυνατόν, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του κυπριακού Δημοσίου και τις σχετικές γενικές ή/και ειδικές ευθύνες όταν η υπό εξέλιξη τραγωδία γίνει πραγματικότητα», συνεχίζει.
Εξάλλου, αναφέρει ότι «αν υπήρχαν στοιχεία για παράνομες συμπεριφορές αυτά θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να τεθούν υπ’ όψιν των αρμοδίων Δικαστικών Αρχών προς αξιολόγηση».
Αναφέρει τέλος ότι η Κύπρος θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, όπου υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.