Ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, τόνισε ότι “όλα τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα πηγαίνουν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων και όχι προς εξόφληση του χρέους όπως είχε συμφωνήσει η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ”.
«Είναι πράγματι άξιον απορίας» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης «ο χρόνος που επιλέγουν κάθε φορά στο ΑΚΕΛ να βγάζουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν και να συγχύσουν τον λαό. Ειδικά ενόψει της πολύ σημαντικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο για την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».
«Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο» συνέχισε «όχι μόνο διασφαλίσαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας προσθέτοντας τους όρους ότι είναι όλα υπό την πλήρη κυριαρχία και αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ η προηγούμενη συμφωνία του μνημονίου που συμφώνησε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ αναφερόταν ότι όλα τα έσοδα θα πήγαιναν προς εξόφληση του χρέους εμείς εισάγαμε μια πρόνοια σύμφωνα με την οποία όλα τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα πηγαίνουν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων».
«Ανέφερε ο κ. Άντρος Κυπριανού» είπε «ότι στο μνημόνιο υπάρχει ρήτρα ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη επιπτώσεων στα δημοσιονομικά για τις υποδομές και διερωτώμαι πραγματικά ποιος υπεύθυνος άνθρωπος δεν θα έκανε αυτή την μελέτη για τις επιπτώσεις πάνω στα δημοσιονομικά για τόσο μεγάλες επενδύσεις εκτός αν θέλουμε να ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες. Εμείς υπεύθυνα θα πρέπει να δούμε όλες τις επιλογές και τι επιπτώσεις θα έχουν πάνω στους προϋπολογισμούς του Κράτους».
«Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κυπριανού στην ΚΡΕΤΥΚ» συνέχισε ο Υπουργός Ενέργειας. «Εγώ θα πω αυτό που είπα πολλές φορές , ότι την ΚΡΕΤΥΚ την έχουμε ενδυναμώσει, θα έχει λόγο και ρόλο τόσον ως εμπορικός βραχίονας όσο και στις υποδομές που θα δημιουργηθούν. Όχι μόνον την έχουμε ενδυναμώσει αλλά έχουμε ενδυναμώσει και τον αποτελεσματικό έλεγχο σε μια εταιρεία που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Μια τέτοια εταιρεία σίγουρα δεν θέλουμε να είναι ξέφραγο αμπέλι».
«Σ` ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση , σ` αυτή που αναφέρθηκε ο κ. Συλικιώτης» συνέχισε «θα πω ότι η διαδικασία που έληξε πριν λίγες μέρες ήταν απόρροια αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία επέλεξε να δώσει τρεισήμισι χρόνια για τη διάρκεια του συμβολαίου, κάτι που έκανε την υπογραφή του οποιουδήποτε συμβολαίου αδύνατη. Και το είδαμε».
«Έτσι» κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης «εμείς έχουμε επιλέξει τα επτά χρόνια, μια περίοδος που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να έχουμε επιτυχή κατάληξη στην γρηγορότερη έλευση του φυσικού αερίου».