Σε νέα φάση θα εισέλθει σύντομα η Ιρλανδία, η πρώτη από τις χώρες του μνημονίου που ολοκληρώνει τις δόσεις βοήθειας και θα πρέπει πλέον να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Το ΔΝΤ ενέκρινε την αποδέσμευση των 890 εκατ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, στο οποίο εντάχθηκε το 2010 μετά από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.Το Δουβλίνο έχει τώρα εκταμιεύσει τα 19 από τα 22 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ που είναι διαθέσιμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Δουβλίνο έχει εφαρμόσει σθεναρά το πρόγραμμα και έχει πετύχει όλους τους στόχους.
Μένει λοιπόν να δούμε ένα η Ιρλανδία θα καταφέρει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεφύγει από την ύφεση.
Ο Ντέιβιντ Λίπτον υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το Δουβλίνο, θα πρέπει να αναβάλει επιπλέον προϋπολογισμούς λιτότητας μέχρι το 2015 εάν η χώρα δεν πετύχει τους οικονομικούς στόχους το επόμενο έτος. Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε φέτος τον έκτο συνεχόμενο προϋπολογισμό λιτότητας, με στόχο να προχωρήσει σε προσαρμογές 3,5 δισ. ευρώ μέσω επώδυνες αυξήσεις των φόρων και μειώσεις των δημόσιων δαπανών.
Το ΔΝΤ προέβλεψε ακόμη ότι η Ιρλανδία θα πετύχει εύκολα το στόχο για έλλειμμα του ΑΕΠ στο 8,6% το 2012, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο β΄ μισό του έτους.
Ωστόσο, ο Λίπτον προειδοποίησε ότι προβλέπεται μια πιο σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, με το ποσοστό της ανάπτυξης στο 1,1% το 2013 και 2,2% το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται στο 122% του ΑΕΠ το 2013.
«Εάν η ανάπτυξη του επομένου έτους απογοητεύσει, οποιαδήποτε νέα μέτρα δημοσιονομικής ενοποίησης θα πρέπει να αναβληθούν για το 2015, ώστε να προστατευτεί η ανάκαμψη», πρόσθεσε.