Τον «πικρό» δρόμο της ξενιτιάς ετοιμάζονται να πάρουν εκατοντάδες συμπατριώτες μας και κυρίως νέοι με πτυχία ή ακόμη και ανώτερες σπουδές στο αντικείμενό τους, οι οποίοι αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο αύριο μακριά από την κοινωνική εξαθλίωση που τους οδηγούν οι εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η Κύπρος .
Το «κλείδωμα» του μνημονικού προγράμματος για στήριξης της κυπριακής οικονομίας που έχει ως συνέπεια το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, η έλλειψη ρευστότητας και η υπέρ πληθώρα εργατικού δυναμικού, έχει καταστήσει μονόδρομο την μετανάστευση μεγάλη μερίδα ανέργων κάθε ηλικίας .
Με την ανεργία άλλωστε τον Μάρτιο να είχε ακουμπήσει τις 55 χιλιάδες, καθώς κάθε μήνα προστίθενται κατά μέσο όρο περί τα 500 άτομα στις λίστες του ταμείου ανεργίας, πριν τις τελευταίες τραγικές καταστάσεις που βίωσε η χώρα και είχαν ως συνέπεια το κούρεμα των καταθέσεων αλλά και των «ονείρων», οι προοπτικές τους για δουλειά εντός της χώρας, μέρα με την μέρα μηδενίζονται.
Οι τελευταίες εξελίξεις εξάλλου που έχουν βυθίσει για καλά την χώρα στην ύφεση αναμένεται ότι θα ανεβάσουν κατακόρυφα την ανεργία και να συρρικνώσουν περαιτέρω την αγορά εργασίας.
Μετανάστες, λόγω της οικονομικής κρίσης
Αξίζει να σημειωθεί , ότι ο αριθμός των 55 χιλιάδων εγγεγραμμένων άνεργων του υπουργείου Εργασίας δεν είναι ο αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Μεγάλος αριθμός ανέργων είχε προ πολλού χάσει την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει εργασία μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και δοκίμαζε την τύχη του στην εξεύρεση εργασίας από άλλες οδούς που τώρα φαίνεται να έχουν κλείσει οριστικά λόγω των τραγικών οικονομικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα μας.
Ιδιαίτερα ψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας στους νέους από έως 24 ετών, το οποίο έφθασε το 26,4% του ενεργού εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, από 25,9% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Προορισμός των νέων σύμφωνα με μια μικρή έρευνα που διενήργησε η Λαιμητόμος.com, κυρίως οι χώρες μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Πτυχιούχοι επιλέγουν κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη Γαλλία και την Γερμανία όπου η πρόσληψη είναι σχεδόν άμεση και με διπλάσιες αμοιβές απ’ ότι στη χώρα μας.
Σε αραβικές χώρες και σε χώρες της Αφρικής ή στο Ισραήλ και την Αυστραλία στρέφονται κυρίως για δουλειά εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία και ανειδίκευτοι εργάτες, οι οποίοι την τελευταία τριετία έχουν νιώσει έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Νέοι με πτυχία αλλά άνεργοι…
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δήμητρας 22 χρόνων, η οποία ολοκλήρωσε της σπουδές της ως προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Μεγάλη Βρετανία, με μάστερ στις τηλεπικοινωνίες. Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στην Κύπρο και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για εργοδότηση στο αντικείμενο της, κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό.
Για βιοποριστικούς λόγους και για να μην επιβαρύνει τους δικούς που ήδη ανέλαβαν το τεράστιο κόστος των σπουδών της στο εξωτερικό, όπως ανέφερε στην Λαιμητόμος.com βρήκε δουλειά ως ταμίας σε υπεραγορά, δουλεία με περιορισμένο ωράριο αλλά και πολύ μικρό μισθό.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί μας όπως ανέφερε η απόφαση να επιστρέψει στην Βρετανία για να εργοδοτηθεί σε μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό ο οποίος της είχε προσφέρει θέση εργασίας με την ολοκλήρωση των σπουδών της είναι μονόδρομος για την ίδια, καθώς όλες οι πόρτες είναι πλέον κλειστές στην χώρα μας.
Ετοιμάζουν βαλίτσες
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι δηλώσεις της Μαριάννας 26 ετών στην Λαιμητόμος.com, η οποία εδώ και τρία χρόνια είναι πτυχιούχος φιλόλογος. Όπως είπε για ένα χρόνο εργάστηκε σε ιδιωτικό σχολείο της πρωτεύουσας ως καθηγήτρια, όπου και απολύθηκε λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Από τότε στάθηκε αδύνατο να εξεύρει δουλειά στο αντικείμενο της και γενικότερα να εργοδοτηθεί σε μόνιμη βάση. Ήδη όπως ανέφερε έχει αποδεχθεί πρόταση και ετοιμάζει βαλίτσες για Σουηδία όπου θα διδάξει σε ελληνικό σχολείο.
Ένας χρόνος χωρίς ούτε ένα μεροκάματο
Χωρίς ούτε ένα μεροκάματο έμεινε το τελευταίο χρόνο ο κ. Γιάννης ο οποίος είναι επαγγελματίας εργολάβος οικοδομών, με αποτέλεσμα οι λιγοστές οικονομίες της οικογένειας να εξανεμισθούν και οι υποχρεώσεις σε δάνεια στεγαστικά και για τις σπουδές των παιδιών να είναι αδύνατον να πληρωθούν.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, ήδη δρομολογεί την εργοδότηση του στην Σαουδική Αραβία, μακριά από την οικογένεια του ώστε να καταφέρει να τους προσφέρει τα απαραίτητα.
Φεύγουν και ξένοι και κοινοτικοί
Το δρόμο για άλλες χώρες ετοιμάζονται να πάρουν και εκατοντάδες αλλοδαποί και κοινοτικοί οι οποίοι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Κύπρο και κυρίως οι πρόσφατες εξελίξεις τους οδηγούν σε άλλους μακρινότερους κυρίως προορισμούς.
Συγκεκριμένο παράδειγμα ο Νίκος από την Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια. Λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, η επιβίωση του παρότι κάνει δύο δουλειές είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη.
Έτσι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με εργοδότη στην Αυστραλία στο αντικείμενο του την ζαχαροπλαστική , όπου είναι έτοιμος να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον .
Της Ελένης Χαραλάμπους