Η κοινωνική σύνταξη, η οποία καθιερώθηκε επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, πρέπει να παρέχεται κατά τρόπο στοχευμένο, ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σημειώνοντας ότι στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, οι εξοικονομήσεις είναι και επιβεβλημένες και αναγκαίες, είπε ότι η Κυβέρνηση κινείται σε αυτό το πλαίσιο, ούτως ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί ο κυπριακός λαός.
«Η κοινωνική ευαισθησία και η έγνοια της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, για τους άνεργους, είναι δεδομένη. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να διαχειριστεί τους ελάχιστους πόρους που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από το κράτος πρόνοιας εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή να γίνει στόχευση», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση «παρέλαβε άδεια ταμεία, παρέλαβε μια Κύπρο εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια και προσπαθεί να φέρει σε τέτοια κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, ώστε να μπορεί το κράτος στο μέλλον να ασκεί την κοινωνική πολιτική που πρέπει».
«Θα πρέπει να φέρουμε το κράτος σε τέτοιο σημείο που να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που οι συνθήκες να του επιτρέψουν να μπει ξανά στις αγορές για να μπορέσει μέσω του δανεισμού να δραστηριοποιείται και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα της κοινωνικής σύνταξης το αντιμετωπίζουμε με πολλή ευαισθησία», συνέχισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η κοινωνική σύνταξη καθιερώθηκε επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι δεδομένη.
Αυτό που συζητούμε τώρα, εξήγησε, είναι πώς με το δικαιότερο δυνατό τρόπο να προστατευθούν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και να παρέχεται η κοινωνική σύνταξη κατά τρόπο στοχευμένο.
«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν θυσίες. Τι προτιμούν κάποιοι; Να παίρνουν εκατομμυριούχοι ή πολύ εύποροι αυτή την κοινωνική σύνταξη και τη στερηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη;» διερωτήθηκε.
Χαρακτήρισε παράλληλα άδικη την όποια κριτική ασκείται επί του θέματος.
«Επειδή ακούγεται πολλή κριτική από κάποιους, οι οποίοι είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και οι οποίοι έπρεπε να φροντίσουν ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί τον κοινωνικό του ρόλο και την κοινωνική του πολιτική και δεν το έπραξαν και άφησαν το κράτος να φτάσει σε αυτό το σημείο, θέλω να πω ότι η κριτική αυτή είναι εξαιρετικά άδικη», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.