Στον κυπριακής καταγωγής Βρετανό επιστήμονα Χριστόφορο Τουμάζου απονεμήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη 2014 στην κατηγορία “Ερευνα”.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Βερολίνο, στην παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων, τα οποία αποκαλούνται και βραβεία “Οσκαρ” της Ευρώπης για την καινοτομία.
Ο Καθηγητής Τουμάζου, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής διάγνωσης, εφηύρε μια επαναστατική καινοτομία για ταχεία εξέταση του ανθρώπινου DNA, ανιχνεύοντας γενετικές διαταραχές – μέσα σε μόνο λίγα λεπτά – όπως κληρονομικές μεταλλάξεις, διαβήτης, ασθένειες του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού, Αλτσχάιμερ, κτλ. Αυτό που κάνει την εφεύρεση του Καθηγητή ακόμα πιο ξεχωριστή, είναι το γεγονός ότι το τσιπ μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα USB, το οποίο φορτώνει τα αποτελέσματα μέσα σε 20 λεπτά σε έναν υπολογιστή. Ενα τέτοιο τεστ θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να προσφέρεται και από τα φαρμακεία.
“Η εφεύρεση του Καθηγητή Τουμάζου ανοίγει διάπλατα τις δυνατότητες στην προληπτική ιατρική θεραπεία”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας, Benoît Battistelli.
Ο Καθηγητής Τουμάζου είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής. Οι γονείς του ζούσαν στη Γιαλούσα μέχρι τα τέλη του 1950, και μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν γεννηθεί. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του διατηρούν στενούς δεσμούς με την Κύπρο. Ο Καθηγητής έχει διατελέσει σύμβουλος σε Κύπριους φοιτητές της επιστήμης στο παρελθόν. Αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός, τον κέρδισε η ιατρική τεχνολογία.
Μέχρι τα 33 του χρόνια ήταν ο νεότερος καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου.
O 52χρονος σήμερα Χριστόφορος Τουμάζου κατέχει πάνω από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκ των οποίων τα 40 αφορούν την ιατρική περίθαλψη και την τεχνολογία. Όλες οι εφευρέσεις του περιστρέφονται γύρω από μικροτσίπ, τα οποία είναι σε θέση να αναλύσουν ιατρικά δεδομένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές εφευρέσεις του επιστήμονα είναι μια έξυπνη αντλία έγχυσης ινσουλίνης που χορηγεί τη σωστή ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα του διαβητικού, αλλά και ένα μικροτσίπ που μπορεί να συνδεθεί με το στήθος του ασθενούς με σκοπό την παρακολούθηση όλων των ζωτικών του δεδομένων, τα οποία παρακολουθούν οι γιατροί του στο νοσοκομείο εξ` αποστάσεως μέσω μιας κινητής συσκευής.
Οπως είπε ο ίδιος ο Καθηγητής Τουμάζου, αυτή η εφεύρεση δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να μεταφέρουν το νοσοκομείο στο σπίτι μαζί τους.
Ηδη, ορισμένα νοσοκομεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο παρακολούθησης.