Επ. Υγείας : Εισαγωγή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
Πρόταση για άμεση εισαγωγή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την περίθαλψη όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας πρότεινε σήμερα ο ΔΗΣΥ, με την κατάθεση συγκεκριμένων εισηγήσεων από το βουλευτή του κόμματος Νίκο Νουρή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
Η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των Κυπρίων πολιτών, η επιβάρυνση του συστήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τις μεγάλες λίστες αναμονής και η νέα μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής του ΓΕΣΥ καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση λήψη εφικτών και πρακτικά εφαρμόσιμων μέτρων για την παραχώρηση μιας αξιοπρεπούς και εφικτής λύσης για κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είπε ο κ. Νουρής.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος ήταν παρών σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε πως «είναι μια πρόταση που αντανακλά την αγωνία του συνόλου του λαού όσον αφορά την κάλυψη των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεχτήκαμε ότι είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί σε έκταση, να κοστολογηθεί και να επανέλθουμε σύντομα ξανά στην Επιτροπή για περαιτέρω χειρισμούς».
Ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει τη διεξαγωγή μελέτης για την πρόταση του κ. Νουρή. Επομένως με τα αποτελέσματα, σημείωσε, θα συνεδριάσουμε εκ νέου στην Επιτροπή και θα δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω.
«Η αγωνία μου είναι μεγάλη και πρέπει να επιμετρήσουμε όλους τους παράγοντες. Ας σταθούμε στη θέση ότι θα μελετηθεί και θα αξιοποιηθεί αναλόγως», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «πολύ χρήσιμη» τη μελέτη του κ. Νουρή.
«Μέσα από την κατάθεση, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που έχουν υπάρξει αλλά και από κάποιες απαντήσεις θα δοθεί το δικαίωμα στο Υπουργείο Υγείας να μελετήσει εμπεριστατωμένα αυτή την μελέτη και τις εισηγήσεις όπως έχουν κατατεθεί από τον συνάδελφο και θα αναμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο κατά πόσο θα υιοθετήσει αυτές τις χρήσιμες απόψεις, εισηγήσεις», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την πρότασή του, ανέφερε ότι οι πολίτες απλά θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό της δικής τους επιλογής, θα μπορούν να απολαμβάνουν του δικαιώματος της δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης που, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών, χορήγηση φαρμάκων, διαχείριση χρόνιων ασθενών κ.ά.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Νουρή, οι προσωπικοί γιατροί θα αποζημιώνονται από το ταμείο του ΟΑΥ στη βάση συμφωνημένης τιμής. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης σε αυτή την πρώτη φάση, η ενδεχόμενη παραπομπή τους σε ειδικό γιατρό, κλινικό εργαστήριο, άλλο επαγγελματία υγείας αλλά και η παροχή φαρμάκων θα γίνεται με τις υφιστάμενες διαδικασίες.
Το κόστος αυτής της φάσης, είπε ο κ. Νουρής, θα καλυφθεί με συνολική συνεισφορά επί των μισθών που δεν θα ξεπερνά το 0,8% επιμερισμένο εξ ημισείας μεταξύ μισθωτών (0.4%) και εργοδοτών (ο.4%), χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ήδη καταβάλλουν εισφορά 1,5% σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου.
Ανέφερε πως εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσό 59 εκ. ευρώ, που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα, αφού δεν προβλέπει περαιτέρω δαπάνες από το κράτος.
Την πρόταση χαιρέτισαν με δηλώσεις τους η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου και η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι το κόμμα της επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου υγείας που θα επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα.
Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα
Ο Υπουργός Υγείας είπε σήμερα ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμπεριληφθούν μέσα στους νέους Προϋπολογισμούς πρόνοιες για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας όπου συζήτησε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση για μένα να πάρω και να ανακοινώσω αναστολή των έργων, όμως δεν υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες του κράτους να τα υλοποιήσει. Δέχομαι και αναγνωρίζω ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται και υπάρχει η αναγκαιότητα επέκτασης των προσφερομένων υπηρεσιών».
Στη λήψη της απόφασης, συνέχισε, επιμέτρησε κάτι πολύ σημαντικό για μένα – «ρώτησα και πληροφορήθηκα από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου εάν υπάρχει λίστα αναμονής και με διαβεβαίωσαν πως όχι. Επισκέφθηκα επιτόπου και αντάλλαξα απόψεις με τους λειτουργούς εκεί και μου είπαν ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής και δεν υπάρχει εδώ και τώρα αναγκαιότητα της δημιουργίας ακτινοθεραπευτικών».
«Ξέρω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα για την ανάγκη του αριθμού των ακτινοθεραπευτικών που πρέπει να γίνουν στον τόπο και την αναμένω και αυτή», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά όλους ανεξαίρετα.
Όλοι γνωρίζουμε, σημείωσε, τις δυσκολίες που έχουν οι ασθενείς που κάτω από δύσκολες συνθήκες ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια τους για να βρουν την ανάλογη θεραπεία και τη λύση των όποιων προβλημάτων τους απασχολούν
Υπάρχουν προβλήματα ασθενών, ανέφερε, που προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η Πάφος και η Λεμεσός.
Ο κ. Κωνσταντίνου επέκρινε συναδέλφους του από το ΑΚΕΛ που – όπως είπε -«προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στη νέα Κυβέρνηση και στο νέο Υπουργό Υγείας ενώ ξεχνούν ότι κυβερνούσαν για πέντε και πλέον χρόνια».
Υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές ανέρχεται μόνο στα 8 εκ. 745 χιλ. ευρώ.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μιστιούλλη είπε πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξάνεται καθημερινά κι αυτή ήταν μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που αναμέναμε ότι θα την υλοποιούσε», σημείωσε.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως «είναι τραγελαφικό από κάποιους που μόλις παρέδωσαν την εξουσία να θέτουν τέτοια θέματα ενώ θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι χθες».
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα είπε ότι στη σημερινή συνεδρία, ο Υπουργός μίλησε για αναστολή-παγιοποίηση και πως δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού ούτε το 2013 ενώ θα γίνει προσπάθεια για να περιληφθούν στους προϋπολογισμούς του 2014 χωρίς να είναι βέβαιος ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Η βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός αυτό.
Κέντρο αίματος
Όσον αφορά το κέντρο αίματος ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης είπε πως «πραγματικά εδώ υπάρχει μια έλλειψη υλοποίησης ειλημμένων αποφάσεων αφού το 2006 αποφασίστηκε ότι θα γινόταν».
Αναφερόμενος στο ιστορικό, ο Υπουργός είπε πως ανέλαβε μια τεχνική επιτροπή να δει σφαιρικά και να κάνει ένα προϋπολογισμό ο οποίος τέλειωσε το 2007. Κρίθηκε όμως από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ότι ήταν ανέφικτο διότι ήταν μεγάλη η οικονομική δαπάνη του έργου.
«Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά σε αυτή την φάση λέμε ας νοικοκυρέψουμε αυτό που αυτή τη στιγμή υπάρχει και να το ενδυναμώσουμε και να δούμε πώς μπορούμε στο επόμενο τριετές πρόγραμμα που θα καταθέσει το Υπουργείο μέσω του προϋπολογισμού να αντιμετωπίσουμε κι αυτόν τον στόχο», σημείωσε.
Σε σχέση με την αιμοκάθαρση, ο Υπουργός εξήγησε ότι εκεί υπήρχε μια πρόνοια στους κρατικούς προϋπολογισμούς για να γίνει επέκτασή της ή η δημιουργία νέας μονάδας μεγαλύτερης σε αριθμό.
Το κόστος ανέγερσης της νέας μονάδας εκτός του ιατρικού εξοπλισμού ήταν 2.700.000. και υπήρξε αδυναμία να υλοποιηθεί.
«Βρήκαμε στο Υπουργείο μια δωρεά από τον ΟΠΑΠ που αφορούσε δωρεά για δημιουργία κλινικής. Είπαμε πως στις προτεραιότητες του Υπουργείου αυτή την οικονομική περίοδο δεν είναι η υλοποίηση εκείνης της απόφασης αλλά ζητήσαμε από τον Οργανισμό να μας δώσει το ποσό που έδιδε ως δωρεά να αγοράσουμε οκτώ μονάδες αιμοκάθαρσης και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για να δημιουργήσουμε 30 νέες θέσεις αιμοκάθαρσης», σημείωσε.
Εχουν αρχίσει οι διαδικασίες της υλοποίησης της απόφασης, συνέχισε ο Υπουργός και μένει να παρακαλέσουμε την Βουλή με υπόμνημα στις Επιτροπές Οικονομικών και Υγείας ότι θα πρέπει να μας δώσει ένα αριθμό 12 νοσηλευτών για τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως γίνεται πολύ καλή δουλειά, γίνεται διασφάλιση της ποιότητας αίματος και υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι τα κέντρα αίματος που υπάρχουν παγκύπρια πρέπει ως κράτος να υλοποιήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία. Κυρίαρχο σημείο, συμπλήρωσε, είναι ο σωστός ποιοτικός έλεγχος αίματος.
Κοινοτικές που γεννούν στην Κύπρο
Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα όσον αφορά μαζική μεταφορά κοινοτικών γυναικών που έρχονται να γεννήσουν στην Κύπρο και για ποσά 27 εκ. ευρώ που οφείλονται στην Κύπρο, είπε πως υπάρχει ένα παρατηρητήριο στο Υπουργείο του γι’ αυτό το θέμα και πως δεν ευσταθούν οι αριθμοί ούτε και τα ποσά που αναφέρονται.
«Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά το ποσό των 28 εκ. δεν είναι αυτό. Μέχρι τώρα η οικονομική δαπάνη γι’ αυτά τα πράγματα ήταν 3 χιλ. ευρώ. Ήταν το οφειλόμενο από τα ευρωπαϊκά κράτη ποσό προς την Κύπρο των 27 εκ. και φαίνονται ότι μας έχουν δώσει τα 20 εκ. πίσω», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνεται κατάχρηση σε μεγάλο βαθμό αφού κάποιοι εκμεταλλεύονται άριστα μια διαδικασία η οποία ακουλουθείτο μέχρι και σήμερα.
Εξέφρασε την ευχή αυτό το θέμα να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
«Και εκεί που πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση και να μην είναι σε βάρος των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν μπορεί σκοπίμως κάποιοι να έρχονται στην πατρίδα μας, να έρχονται εδώ με πρόθεση και σκοπό να γεννούν, να παίρνουν και τα επιδόματα και να είναι δικαιούχοι στον βαθμό που σήμερα είναι, σε βάρος κάποιων άλλων», πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε πως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ελέγξει και να αναβαθμίσει τον φόρο είσπραξης αυτών των υπηρεσιών.
«Δεν είναι θέμα ρατσισμού και στιγματισμού διότι έχουν το δικαίωμα όλες οι γυναίκες ιδιαίτερα οι κοινοτικές να λαμβάνουν ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φεύγουν και να μην πληρώνουν», σημείωσε.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι από επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Λεμεσού εντόπισε το συγκεκριμένο θέμα, πως ένας μεγάλος αριθμός έρχεται ειδικά στην Κύπρο για να γεννήσουν.
Ένα θέμα που προκύπτει, σημείωσε, είναι η δυνατότητα ανάκτησης των οφειλόμενων ποσών από παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και η σωστή κοστολόγηση.
Τα νοσοκομεία, είπε, έχουν επιβαρυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και επιπλέον επιβάρυνση από κοινοτικούς δεν είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα είπε πως «φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δει αυτό το θέμα μακριά και πέρα από ρατσιστικές προσεγγίσεις από την μια αλλά από την άλλη θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί, οι οποίοι ακριβώς θα μπορούν ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης να δίδουν το δικαίωμα που παρέχεται στους πολίτες αυτόχθονες ή κοινοτικούς και να μην γίνεται κατάχρηση».