Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ.
Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την κα María Ángela Holguín, Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο παρατεταμένου, δυστυχώς, τέλματος στο Κυπριακό. Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων εργαζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί.
Με την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση προσερχόμαστε σε αυτή τη νέα περίοδο για το Κυπριακό, ευελπιστώντας ότι την ίδια πολιτική βούληση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά, με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.
Η κα Holguín πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όπου έχει ενημερωθεί εκτενώς, ενώ πραγματοποίησε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Josep Borrell.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κα Holguín προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών.
Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας στον ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Yπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 Ιανουαρίου η διαδικασία που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλική Σχολής Λευκωσίας.
Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα είναι αναρτημένες στο gnomodotiko.gov.cy και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί.
Καλούμε για άλλη μια φορά τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο αυτών των οργανισμών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Ο Εκσυγχρονισμός και η Αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) αποτελούσε ένα προεκλογικό στόχο, ο οποίος περιλήφθηκε στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Την αποτελεσματική επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων,
- Τον άμεσο τερματισμό της παροχής του επιδόματος εκεί και όπου εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθειας εξαπάτησης του συστήματος με την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου,
- Την ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης ή σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Συγκεκριμένα, όπως και η αρμόδια Υφυπουργός ανέφερε, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας κατάφερε τους δέκα αυτούς μήνες την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση αιτήσεων που προκαλούσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.
Ενδεικτικά, από την 1η Μαρτίου του 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023:
Εξετάστηκαν 8.239 αιτήσεις, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούσαν από τα τέλη 2020, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαν εξεταστεί 6.769 αιτήσεις.
Δηλαδή, κατά το 2023 εξετάστηκαν 22% περισσότερες αιτήσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Την 1η Ιανουαρίου 2024 εκκρεμούσαν για εξέταση 1.362 αιτήσεις, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκκρεμούσαν 5.828. Δηλαδή έχουν μειωθεί οι εκκρεμούσες αιτήσεις κατά 74%.
Σήμερα ο μέσος χρόνος εξέτασης έχει μειωθεί στις 90 μέρες, εκεί που χρειάζονταν 12 ή και 24 μήνες.
Ο στόχος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης των αιτήσεων σε 60 μέρες.
Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο άξονα, το Υφυπουργείο έχει ενισχύσει την Ομάδα Ελέγχου του Τομέα του ΕΕΕ από τον Ιούλιο, πραγματοποιώντας συνολικά 303 στοχευμένους ελέγχους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, από τους οποίους έχουν προκύψει 204 πλήρως αιτιολογημένοι τερματισμοί, με ετήσια εξοικονόμηση 1.7 εκατ. ευρώ.
Ο τρίτος άξονας της ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των δικαιούχων στο κοινωνικό σύνολο επιτυγχάνεται με την ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης που στοχεύει στην ενεργοποίησή τους, μέσα από την ένταξη τους στην αγορά εργασίας ή μέσω προγραμμάτων κατάρτισης ή ψυχοκοινωνικής στήριξης, καταρτίζοντας σε κάθε δικαιούχο εξατομικευμένο πλάνο με δεσμευτικό για τον δικαιούχο συμφωνητικό συνεργασίας.
Η ενδυνάμωση του ΕΕΕ και η εξεύρεση περαιτέρω τρόπων διευκόλυνσης αιτητών και δικαιούχων συνεχίζεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με πολύ συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης.
H οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που θα διασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες του αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Θα συνεχίσουμε την πορεία του εκσυγχρονισμού του κράτους, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των συμπολιτών μας».