Στις 15 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο

Στις 15 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Η Συντακτική Συνέλευση της χώρας παρέδωσε νωρίτερα, στα πλαίσια επίσημης τελετής, το τελικό σχέδιο του Συντάγματος στον Μόρσι, προκειμένου να το εγκρίνει πριν την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, σημαντική προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως το δημοψήφισμα Μόρσι “υπονομεύει τις βασικές ελευθερίες και παραβιάζει οικουμενικές αξίες.”,  “Ο αγώνας θα συνεχιστεί” τόνισε. Ενώ, ο Μόρσι υποστήριξε πως απαιτείται σοβαρός εθνικός διάλογος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στην Αίγυπτο.

Την Παρασκευή, η συντακτική συνέλευση ολοκλήρωσε την ψηφοφορία επί του σχεδίου του Συντάγματος, βάζοντας “φρένο” στην απεριόριστη θητεία του προέδρου, με άρθρο, το οποίο εγκρίθηκε απο τα μέλη της συνέλευσης σε μια τελική ψηφοφορία και ορίζει τον περιορισμό της θητείας του σε δύο τετραετίες, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο καθεστώς που ίσχυε επί Χόσνι Μπουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 30 ολόκληρα χρόνια.

Το νέο σχέδιο συντάγματος προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές των στελεχών του κόμματος του ανατραπέντος προέδρου.

Παράλληλα, ορίζει ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να διαλυθούν και οι εφημερίδες δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να απαγορευθεί η έκδοσή τους παρά μόνο με αποφάσεις της δικαιοσύνης.