Η διαδικασία ενοποίησης των συστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου, που θα επιφέρει πλέον οριστικά την ομαλοποίηση της λειτουργίας του νέου τραπεζικού σχήματος, μετά την απορρόφηση της Λαϊκής, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.
Στις 10 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί το πρότζεκτ «Ιθάκη», με την Ιθάκη να είναι η μεταφορά των λογαριασμών των πελατών της πρώην Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης των δύο τραπεζών. Στις 10 Ιουνίου θα εξαφανιστούν και τα τελευταία ίχνη της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία είναι εμφανή στα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, όπου εξυπηρετούνται οι πελάτες της πάλαι ποτέ δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του τόπου.
Το φαινόμενο των δύο ουρών παρουσιάζεται εδώ και μήνες στα καταστήματα της τράπεζας, μία για τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου και μία για τους πελάτες της Λαϊκής. Το σύστημα, που ονομάζεται branch-in-branch, επελέγη ως μια προσωρινή μέθοδος για εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση των συναλλαγών των δύο τραπεζών, οι οποίες διατηρούσαν ξεχωριστά συστήματα.
Η 10η Ιουνίου δεν επελέγη καθόλου τυχαία από τους υπεύθυνους του όλου προγράμματος, καθώς μεσολαβεί το τριήμερο του κατακλυσμού, το οποίο θα αναλωθεί σε εντατικές και τελικές δοκιμές των συστημάτων, για να διαπιστωθεί το κατά πόσον αυτά θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο φόρτο, καθώς το πελατολόγιο της Τράπεζας Κύπρου φτάνει πλέον το ένα εκατομμύριο.
Πάντως, αξιωματούχοι της Τράπεζας παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το έργο της ενοποίησης και της ομαλοποίησης των δύο τραπεζών διήρκεσε 15 μήνες, καθώς η ενοποίηση αφορούσε δύο μεγάλες τράπεζες που μέχρι τα τέλη Μαρτίου εργάζονταν σε καθεστώς ανελέητου ανταγωνισμού, χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστήματα και διαδικασίες.
Στην ουσία, το όλο έργο χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο να ολοκληρωθεί, καθώς η Τράπεζα βγήκε από τη διαδικασία εξυγίανσης τον Αύγουστο του 2013, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες της τράπεζας ήταν ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων – έκλεισαν 70 καταστήματα – του νέου σχήματος, καθώς και το άχαρο έργο του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.
Την ίδια ώρα προέκυπτε το θέμα της εξυπηρέτησης των πελατών της υπό εκκαθάριση Λαϊκής Τράπεζας. Οι λύσεις του branch-in-branch, καθώς και των ξεχωριστών ταμειακών μηχανών 24ωρης εξυπηρέτησης (ΑΤΜ), αντιμετώπισαν προσωρινά το θέμα της παράλληλης εξυπηρέτησης.
Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει η ταυτοποίηση των πελατών και η αντιστοίχιση (mapping) των προϊόντων, ενώ το έργο της ενίσχυσης και εξέτασης των συστημάτων έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στον αυξημένο φόρτο είχε αρχίσει από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, στα διάφορα τεστ που έγιναν, οι αρμόδιοι τριπλασίασαν σε δοκιμαστικό στάδιο τον όγκο του έργου που πρέπει να διεκπεραιωθεί, έτσι ώστε να διαφανεί ότι το σύστημα θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.
Στόχος η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του πελάτη
Όπως δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, το όλο έργο είχε ως στόχο να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία των πελατών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαν πιο εύκολα να κληθούν οι πελάτες της Λαϊκής για να κλείσουν τους παλαιούς λογαριασμούς και να ανοίξουν καινούργιους, κάτι που θα απαιτούσε την παρουσία του πελάτη στα ταμεία της τράπεζας. Ωστόσο, το τιμ που ανέλαβε το έργο προτίμησε την ομαλοποίηση των λογαριασμών και τη μεταφορά τους στη νέα τράπεζα χωρίς την ταλαιπωρία του πελάτη.
Τη 10η Ιουνίου κλείνει οριστικά ένας κύκλος. Το ζητούμενο είναι η μετάβαση να είναι ομαλή και χωρίς απρόοπτα. Η ομάδα της Τράπεζας σημειώνει ότι σε περίπτωση προβλημάτων αυτά θα επιλυθούν με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των πελατών, που θα επισκεφθούν τα καταστήματα. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το προσωπικό της τράπεζας τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, θα «πιάσει δουλειά» μία ώρα νωρίτερα για τους τελευταίους ελέγχους πριν ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα για το κοινό.