Στη φυλακή ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας “Il Giornale”

Πριν από πέντε χρόνια ο Αλεσάντρο Σαλλούστι, διευθυντής τότε της κεντροδεξιάς εφημερίδας “Libero” , είχε σε άρθρο του επικρίνει ανώτατο δικαστή του Τορίνο.

Αν και εφόσον υπήρχε η θανατική ποινή στην Ιταλία, είχε γράψει, θα έπρεπε να επιβληθεί στον δικαστή, με απόφαση του οποίου επιτράπηκε σε ένα 13χρονο κορίτσι να προχωρήσει σε άμβλωση και λίγο καιρό αργότερα να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Για το άρθρο του αυτό διώχθηκε ποινικά, για δυσφήμιση διά του τύπου. Η απόφαση βγήκε πριν από λίγο καιρό. Είχε καταδικαστεί  σε φυλάκιση 14 μηνών. Η ποινή του μετατράπηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ποινή την οποία ο Σαλλούστι παραβίαζε.

Έτσι χθες ,καραμπινιέροι «εισέβαλαν» στα γραφεία της εφημερίδας “Il Giornale” του ομίλου Μπερλουσκόνι, στην οποία είναι τώρα διευθυντής.  Τον πήραν και τον οδήγησαν στον τόπο κατοικίας του στο Μιλάνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση περί κατ΄ οίκον περιορισμού.  Μετά από λίγο, όμως, ο 55χρονος Ιταλός δημοσιογράφος, βγήκε από το σπίτι του και επέστρεψε στην εφημερίδα του. Οι καραμπινιέροι τον συνέλαβαν και πάλι, με την κατηγορία της απόπειρας απόδρασης και τον μετέφεραν στις φυλακές του Μιλάνου.

«Ήταν μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να εξαφανιστώ», δήλωσε ο ίδιος. Κάτι που θα επαναλάβει και ενώπιον των δικαστικών.

Η ιταλική γνώμη και οι Ιταλοί δημοσιογράφοι,έχουν εξοργιστεί από την απόφαση φυλάκισής του. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δικτύου “Canale 5”, έκανε λόγο για «πρωτοφανή περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, σε περίοδο Δημοκρατίας».