Η Κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί ένα κλίμα ήπιου πολιτικού διαλόγου, συναίνεσης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών πολιτικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις νέα οικονομικές προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού για τις οποίες ανησυχεί το σύνολο της κοινωνίας, επιθυμεί οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο.
Ενόψει και της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα αναζητηθούν κοινές συνισταμένες για αντιμετώπιση των εθνικών και οικονομικών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, θα απαντήσουμε στη νέα, εκτός ορίων, επίθεση που εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πολιτικούς όρους.
1. Στον κατ΄επανάληψη ισχυρισμό του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε κατά το 2013-2020 τάχα εξυπηρέτησε τους ολίγους, καλούμε τον κ. Κυπριανού να απευθυνθεί στην ΠΕΟ και στη ΣΕΚ και να πάρει στοιχεία για τις χιλιάδες των ανέργων που οι ίδιοι δημιούργησαν κατά τη διακυβέρνηση τους και που βρήκαν δουλειά μειώνοντας κατακόρυφα την ανεργία από το 16% στο 6%. Παραπέμπουμε επίσης τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, στη σημερινή κοινή δήλωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών με την οποία εκφράζουν την απογοήτευση τους για την επιζήμια συζήτηση που ξέσπασε γύρω από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (ΚΕΠ), και καλούν Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να αναρωτηθούν πού θα βρισκόταν ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση αν δεν υπήρχε το ΚΕΠ που έδωσε αναγκαία πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ζητώντας από όλους μας να αναλογιστούμε τι σημαίνει τυχόν κατάργηση ή απαξίωση του ΚΕΠ για τις αξίες των περιουσιών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ελπίζουμε ο κ. Κυπριανού να μη θεωρεί τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ανήκουν στους ολίγους. Θέλουμε να παραπέμψουμε το ΑΚΕΛ και τον κ. Κυπριανού και στις δηλώσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που απαριθμούν με εξαντλητικό τρόπο τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών, του εμπορίου και των εργαζομένων που επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα. Και τέλος, παραπέμπουμε τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, σε απάντηση των ισχυρισμών τους για ολίγους που επωφελούνται, στην έκθεση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τα οφέλη του ΚΕΠ στην οικονομία και τις αλλαγές που εισηγείτο να γίνουν, οι οποίες υιοθετήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνηση.
2. Αναφορικά με τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του ήθους, της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενος υποθέσεις που είτε διερευνήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας είτε από τη ΜΟΚΑΣ και άλλες διεθνείς συναφείς Υπηρεσίες και αποδείχθηκαν παντελή ψεύδη, ένα θέλουμε να πούμε στον κ. Κυπριανού: Ακριβώς τα ίδια πράγματα επαναλάμβανε το ΑΚΕΛ κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και ο λαός τους έδωσε την απάντηση. Σχετικά, όμως, με τους ισχυρισμούς για αίσθηση του κόσμου περί αύξησης της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, είναι φυσικό να υπάρχει καθότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν επιχείρησε ποτέ να κουκουλώσει το οποιοδήποτε σκάνδαλο και, αντιθέτως, επί των ημερών της οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και τις φυλακές πολιτικά και κομματικά στελέχη, δήμαρχοι, διoρισμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιωματούχοι, κάποιους μάλιστα εκ των οποίων το ΑΚΕΛ χαρακτήριζε πολιτικούς κρατούμενους.
3. Αναφορικά με τον ανυπόστατο ισχυρισμό του κ. Κυπριανού περί εκβιασμού του ΑΚΕΛ και του ιδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια δύο φιλικότατων συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα, το ερώτημα μας είναι απλό: Πώς η αξιοπρέπεια του κ. Κυπριανού και το αίσθημα διαφύλαξης της δημοκρατίας που τον διακατέχει του επέτρεψε να μην καταγγείλει αμέσως ως όφειλε ένα τέτοιο γεγονός αν ήταν αυτά τα πραγματικά γεγονότα; Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και οι κατ΄ιδίαν αναφορές του Προέδρου προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ουδόλως είχαν στόχο να εκβιάσουν τον οποιονδήποτε αλλά να υπενθυμίσουν γεγονότα που αφορούσαν το Πρόγραμμα από της ενάρξεως του και τις αλλαγές που επέφεραν όλες οι Κυβερνήσεις. Προς απόδειξη τούτου συμπεριλήφθηκαν και υποθέσεις του παρελθόντος. Δεχόμαστε την πρόκληση του κ. Κυπριανού και δίνουμε στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους, χωρίς, ωστόσο, το επισυνημμένο στην επιστολή παράρτημα το οποίο περιέχει ονόματα επενδυτών, σεβόμενοι την κείμενη νομοθεσία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπενθυμίζουμε ότι η εξέταση όλων ανεξαιρέτως των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι το 2020 θα γίνει για πλήρη διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής που ο Γενικός Εισαγγελέας θα διορίσει μετά από έκκληση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Διερωτόμαστε, όμως, από πότε η παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς πολιτικό αρχηγό να προστατευθεί ένα Πρόγραμμα που προσέφερε ομολογουμένως τα μέγιστα στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας από τη χρεοκοπία αποτελεί πολιτικό εκβιασμό;
4. Το ερώτημα που καλείται το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού να απαντήσουν με αποδέκτη όχι την Κυβέρνηση, αλλά τις χιλιάδες των εργαζομένων, τις χιλιάδες των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας της πρώτης κατοικίας λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις χιλιάδες επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από το Πρόγραμμα είτε του λιανικού είτε του χονδρικού εμπορίου είτε στον τομέα των υπηρεσιών είτε του κατασκευαστικού τομέα υπό συνθήκες μάλιστα οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, και ενόψει της επανέναρξης της αποπληρωμής δόσεων στις τράπεζες τον Γενάρη του 2021, είναι αν πραγματικά στηρίζουν το Πρόγραμμα και πραγματικά το θέλουν. Ή μήπως θέλουν να καταργηθεί; Και αν η απάντηση είναι ότι το θέλουν, διότι συμβάλλει στην οικονομία και τον τόπο, τότε γιατί για μικροκομματικά και μόνο οφέλη, το πολεμούν, το δυσφημούν και το απαξιώνουν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου;».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με τα ονόματα επενδυτών που είχαν λάβει πολιτογράφηση μέσω του δικηγορικού γραφείου Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι μια ανακόλουθη προσέγγιση από το ΑΚΕΛ. Εάν σκοπός της επιστολής, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κυπριανού, ήταν ο εκβιασμός του και ο εκβιασμός του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς και δεν θα απέστελλε ονόματα ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί και που τη διαδικασία την είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο τότε του Προέδρου. Θεωρώ ανακόλουθο ο ίδιος να στέλνει αυτά τα στοιχεία και να θέλει να εκβιάσει ταυτόχρονα. Παράλληλα τονίζω ότι κατά τον χρόνο της πολιτογράφησης δεν υπήρχε κανένας κανονισμός που να το απαγορεύει και δεν υπήρχε οτιδήποτε εναντίον των συγκεκριμένων ατόμων που αναφέρθηκαν. Και η κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται με το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά γεγονότα που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ και ο Γενικός του Γραμματέας έχουν αποδυθεί σε μια προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως υπήρξε η παραδοχή από τον ίδιο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκείνο που συμφωνούν με το ΔΗΚΟ είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Αυτός, λοιπόν, ο στόχος φαίνεται από τις πολιτικές που υιοθετούν. Να τους υπενθυμίσω, όμως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εκλεγεί από τον λαό της Δημοκρατίας για πέντε χρόνια και να τους υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, για αυτό ας ησυχάσουν επιτέλους».
Δείτε εδώ το συνοπτικό νομικό καθεστώς για το Κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα: