Στη Βουλή 8 μνημονιακά νομοσχέδια

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα στην τελευταία νομοθετικού περιεχομένου συνεδρία της για την παρούσα Βουλευτική περίοδο. Θα ακολουθήσει η επετειακή συνεδρία της Βουλής στις 15 Ιουλίου για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας, που δεν έχει αρχίσει ακόμα, περιλαμβάνονται πέραν των 80 νομοθετημάτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οκτώ μνημονιακά νομοσχέδια.

Τα επτά αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η Κυβέρνηση ζήτησε αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης για να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Τρόικα, κάτι που θα γίνει κατά την παραμονή της Τρόικας στην Κύπρο.

Τα μνημονιακά νομοσχέδια πρέπει να ψηφιστούν πριν αρχίσει η αξιολόγηση από την Τρόικα.

Τα κυριότερα μνημονιακά νομοσχέδια είναι το νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται η πρωτοβάθμια εποπτεία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Κεντρική Τράπεζα, η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από 30 Σεπτεμβρίου στις 15 Νοεμβρίου, νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ, που προβλέπει μείωση του προστίμου από το 10% στο 5% για καθυστέρηση εκπλήρωσης καταβολής του φόρου και απαλλαγή από το πρόστιμο σε όσους δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, κατά την περίοδο που ήταν κλειστές οι τράπεζες.

Επίσης, αναμένεται να υπερψηφιστεί νομοσχέδιο για την εναλλαξιμότητα στη δημόσια υπηρεσία, που θα προβλέπει ότι δεν θα χρειάζεται η συγκατάθεση του υπαλλήλου, για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία και νομοσχέδια για ανταλλαγή πληροφοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και οι περί προστασίας νόμος και κανονισμοί.

Από τα υπόλοιπα νομοθετήματα σημαίνοντα θεωρούνται:

Η αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας εκ των οποίων οι δύο θα είναι εκτελεστικοί σύμβουλοι, η πρόταση νόμου με την οποία καθορίζεται ως κοινή αρχή εξυγίανσης τραπεζών ο διοικητής της ΚΤ και ο Υπουργός Οικονομικών, η πρόταση νόμου για μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών της Cyta οι οποίες ουσιαστικά θα μειωθούν κατά 16 εκ. ευρώ, πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για απαγόρευση της μετάδοσης διαφημίσεων από το ΡΙΚ.

Επίσης, τίθενται προς ψήφιση προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για μείωση της θητείας των μελών των συμβουλίων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, στους τριάντα μήνες για να συνάδει η θητεία τους με τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, τρεις τροποποιήσεις του Συντάγματος ώστε να μην εξαιρούνται οι δικαστές και τα μέλη της ΕΔΥ από τις περικοπές μισθών και για να επιτρέπεται η έκδοση Κυπρίων πολιτών στο εξωτερικό για αδικήματα που διέπραξαν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες αναβάλλεται.

Νομοσχέδιο για την παραχώρηση κουπονιών αντί χρημάτων στους αιτητές πολιτικού ασύλου, τίθεται, επίσης, σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου για περιορισμό των δικαιούχων λιμουζίνων από κρατικούς αξιωματούχους αναβάλλεται.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθεί και για την αναπομπή του νόμου για τα γρι-γρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.