Τα κόμματα της συγκυβέρνησης καταθέτουν το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.
Μετά το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων περί αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ και των στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί για διαγραφή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ονομάτων συγγενών του, η Προανακριτική, ήταν επιτακτική ανάγκη για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο που ανακυκλώνεται και σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Δεν αποκλείεται τα κόμματα να καταθέσουν δύο προτάσεις. Μία η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και μία ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζητάει να επεκταθεί η έρευνα και πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε όλα τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει σκιά ενοχής.
Για τη σύσταση της προανακριτικής απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών. Οι προτάσεις θα συζητηθούν σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός 15 ημερών από την κατάθεσή τους. Θα ακολουθήσει ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία και για την έγκριση απαιτούνται 151 ψήφοι. Ως προς τα νομικά ζητήματα τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη γνωμοδότηση δικαστικών του ειδικού τριμελούς συμβουλίου. Η γνωμοδότηση πάντως δεν είναι δεσμευτική για την πορεία της υπόθεσης.
Ιδιαιτέρως προβληματίζει το θέμα της τυχόν παραγραφής, και οι διιστάμενες απόψεις των συνταγματολόγων, λόγω της βραχύβιας Βουλής που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011. Η ποινική δίωξη κατά υπουργού, λόγω παραγραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορεί να ασκηθεί «μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου [διάστημα εργασιών της Βουλής] της βουλευτικής περιόδου [διάστημα ανάμεσα σε δύο εκλογές] που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».
Αν υπολογιστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε την λίστα Λαγκάρντ το 2010, από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Η διακομματική βούληση πάντως, όπως τουλάχιστον έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής, φαίνεται να ξεπερνά το σκόπελο της παραγραφής. Επόμενο βήμα θα είναι, η παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.