Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, αφού έπειτα από πολλά χρόνια συζήτησης τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν πριν τις θερινές διακοπές το επίμαχο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την καύση των νεκρών, για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα προσφέρεται η δυνατότητα από μέρους του κράτους ικανοποίησης του αναφαίρετου δικαιώματος για διάθεση της σορού κατά το δοκούν σε Κύπριους, αλλά κυρίως σε αλλοδαπούς, που η θρησκεία ή η κουλτούρα τους επιβάλλει την καύση νεκρών.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αναφέρθηκε ότι η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει νομοθεσία για τη λειτουργία αποτεφρωτήρων για καύση των νεκρών.
Το πολυσυζητημένο θέμα χρονολογείται από το 2006, όταν μετά από πολλά παράπονα, κυρίως αλλοδαπών και μη Χριστιανών Ορθοδόξων που διαμένουν στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, με σκοπό την απαραίτητη ρύθμιση νομοθεσίας.
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπό τον τίτλο «Ο περί Αποτέφρωσης Ανθρωπίνων Λειψάνων Νόμος του 2012», προβλέπεται η απαγόρευση της αποτέφρωσης ανθρωπίνων λειψάνων, εκτός αν αυτό γίνεται κατόπιν άδειας αποτέφρωσης που εκδίδεται από τον Έπαρχο και σε Κέντρο Αποτέφρωσης το οποίο έχει αδειοδοτηθεί, και ρυθμίζεται η εξουσία έκδοσης της άδειας αποτέφρωσης από τον Έπαρχο στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το Κέντρο Αποτέφρωσης κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που προνοούνται στο νομοσχέδιο.
Επίσης, προβλέπεται ή ρυθμίζεται η εξουσία του θανατικού ανακριτή να διατάξει, εφόσον νέα στοιχεία δικαιολογούν τούτο, την αναστολή της αποτέφρωσης ανθρώπινου λειψάνου, παρά την ύπαρξη σχετικής άδειας αποτέφρωσης, μέχρις ότου διεξαχθεί θανατική ανάκριση.
Στο μεταξύ, η Εκκλησία της Κύπρου τάχθηκε στο παρελθόν εναντίον της αποτέφρωσης των νεκρών, αποτελώντας εμπόδιο στην προώθηση του νομοσχεδίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης είπε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την παροχή δικαιώματος στους ανθρώπους όταν είναι εν ζωή να προεπιλέξουν κατά πόσο θα αποτεφρωθεί το σώμα τους μετά θάνατο.
Εξήγησε ότι η καύση των νεκρών θα γίνεται από ειδικά κέντρα αποτέφρωσης, και πρόσθεσε πως κατά τη συζήτηση τέθηκαν εισηγήσεις όπως τα ειδικά κέντρα λειτουργούν υπό την ευθύνη του κράτους.
Σημείωσε ότι η καύση νεκρών είναι θεσμοθετημένη στη Γαλλία από το 1887, στην Αγγλία από το 1884 και στην Ισπανία και την Πορτογαλία το 1940.
Είπε, παράλληλα, ότι θα ζητηθούν και οι απόψεις της Εκκλησίας, η οποία, παρόλο που κλήθηκε στη συνεδρία, δεν παρευρέθηκε.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών εξετάστηκε και το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία των γραφείων κηδειών.
Όπως είπε ο κ. Λαμάρης, “κάποια γραφεία λειτουργούν με σωστό τρόπο και οι εργαζόμενοι έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση σε σχολές, ενώ κάποιοι άλλοι με ευτελή μέσα και απαξιωτικό τρόπο για το νεκρό και τους συγγενείς του”.
Ανέφερε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη χωροθέτηση των γραφείων, τί πρέπει να παρέχει το κάθε γραφείο, ποιοι μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα, πώς εξασκείται η περιποίηση και η ταρίχευση των νεκρών, και τη δημιουργία μητρώου γραφείων κηδειών.
Επίσης, είπε, περιλαμβάνει πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που εργάζονται στα γραφεία κηδειών θα πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση σε Σχολή Κηδειών.
Σημείωσε ακόμα ότι, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, κάθε χρόνο τα γραφεία κηδειών στην Κύπρο πραγματοποιούν 6.500 κηδείες και από αυτές λαμβάνουν έσοδα της τάξης των 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Καταλήγοντας, ο κ. Λαμάρης είπε πως στόχος της Επιτροπής Εσωτερικών είναι να ολοκληρώσει την εξέταση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων και να τα οδηγήσει προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι.