Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, εξέτασε σήμερα το θέμα με τις καταθέσεις Κυπρίων σε τράπεζες της Ελβετίας που φαίνεται να προκύπτει μετά τη διαρροή καταλόγου καταθετών του παραρτήματος της HSBC στην Ελβετία.
Η Επιτροπή αποφάσεσε όπως ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει αυτή τη λίστα και να την καταθέσει στη Βουλή.
«Συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ και αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να πάρει η Επιτροπή Θεσμών όλα τα στοιχεία» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Προεδρεύων της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης. Αυτό καθίσταται, ανέφερε, ακόμη πιο επιβεβλημένο μετά και τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης κυπριακών ονομάτων στη λίστα.
Εξήγησε ότι στην ουσία η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από την κυβέρνηση της Γαλλίας αλλά και από όπου διαπιστωθεί ότι μπορεί να υπάρξει πληροφόρηση, τα ονόματα και απ` εκεί και πέρα να τα δώσει στη Βουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Κύπρος δεν ήταν η Αγία Τράπεζα της διακίνησης χρημάτων ή της απόκρυψης κεφαλαίων ή της διαπλοκής» και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει , γιατί ειδικότερα μετά και την οικονομική κατάρρευση, «να μην έχουμε όπως έχουν και οι άλλες χώρες αυτή τη λίστα έτσι ώστε να φύγουμε από τις γενικότητες».
«Είναι στοιχεία τα οποία όταν δοθούν στη δημοσιότητα, θα αρχίσει να μειώνεται η απαράδεκτη προσέγγιση ότι όλοι είμαστε το ίδιο» πρόσθεσε.
Η Επιτροπή απαιτεί επίσης από το Τμήμα Φορολογίας να επανεξετάσει τις εκροές καταθέσεων καθώς οι απαντήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν δεν ήταν ικανοποιητικές.
Σε μια άλλη εξέλιξη ο κ. Συλλούρης κατέθεσε στο πλαίσιο της Επιτροπής εισήγηση όπως κληθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν να καταθέσει στην Επιτροπή τα στοιχεία που σχετίζονται με διαρροή από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έτσι ώστε αυτά να εξεταστούν καταλλήλως. «Αναμένεται η τοποθέτηση των κομμάτων γι` αυτό το ζήτημα και αν είναι θετική σε 15 μέρες θα φέρουμε στην Επιτροπή τον κ. Χούρικαν», είπε ο κ. Συλλούρης.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως “μετά από το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που εμπλέκει την HSBC στην Ελβετία αλλά και τις πληροφορίες ότι στις λίστες συμπεριλαμβάνονται 350 περίπου Ελληνοκύπριοι και άτομα με κυπριακή υπηκοότητα”, η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του ΔΗΣΥ, ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών αυτή τη λίστα “έτσι ώστε να εξετάσει και η Βουλή κατά πόσο οι εν λόγω καταθέσεις αφορούν χρήματα νόμιμα ή χρήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής”.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκροών κατά την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου 2013 και «την τοποθέτηση του Τμήματος Φορολογίας στην Επιτροπή ότι μετά από έλεγχο που είχε κάμει, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν φορολογικό φάκελο», ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως επειδή υπάρχει βεβαιότητα ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια από το Τμήμα Φορολογίας, θα κληθεί το Τμήμα εκ νέου στην Επιτροπή Θεσμών για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ελέγχου στον οποίο έχει προβεί για το όλο θέμα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι θα πρέπει το Τμήμα Φορολογίας να επανέλθει, καθώς στο παρελθόν “δεν είχε δώσει ολοκληρωμένη εικόνα για τον έλεγχο που είχε κάνει”. «Υπήρχαν πολλά εκατομμύρια για τα οποία έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση για το κατά πόσο είχαν τύχει φορολόγησης πριν αποταμιευτούν και εκταμιευτούν στο εξωτερικό» δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ , ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ενέργειες, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών ενημέρωση σχετικά με το που βρίσκεται αυτό το ζήτημα, «με ένα και μοναδικό γνώμονα, πως θα ενισχυθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, αλλά και για να αισθανθούν οι πολίτες ότι τυγχάνουν όλοι της ίδιας μεταχείρισης από την Πολιτεία”.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παίξει το παιχνίδι «ούτε των ληστών ούτε των λιστών», αναφέροντας ότι η διαπίστωση των Οικολόγων είναι ότι στην Κύπρο “υπάρχει σοβαρό θέμα φοροδιαφυγής αλλά και φοροαπαλλαγής”.
«Πάρα πολλοί και κυρίως αυτοί που έχουν καταφέρνουν τελικά να διαφύγουν της τσιμπίδας του νόμου» είπε, αναφέροντας πως το πρόβλημα αποδεικνύεται και από τις τελευταίες πληροφορίες “που κάνουν λόγο για ύπαρξη σημαντικού αριθμού Κυπρίων και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στη λίστα της ελβετικής τράπεζας όπως επίσης και τη λίστα που αφορά τους 50 μεγαλύτερους οφειλέτες στο Τμήμα Φορολογίας”.
Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος είχε εγγράψει στην Επιτροπή Ελέγχου το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ πριν από δύο χρόνια και πως τότε οι αρμόδιοι ανέφεραν “ότι δεν υπήρχαν καταθέσεις Κυπρίων στην Ελβετία, δηλαδή έλεγαν ψέματα”, κατά την έκφρασή του.