«Κληρώνει» από σήμερα το μεγάλο στοίχημα της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά για την επαναγορά των ομολόγων. Στην Αθήνα ξορκίζουν κάθε σκέψη για ενδεχόμενη αποτυχία του.
Με αγωνία και προσδοκίες η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά ξεκινά από σήμερα το μεγάλο «παιχνίδι» της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, το πράσινο φως για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 34,4 δις ευρώ μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Η επιτυχή κατάληξη του δύσκολου εγχειρήματος αποτελεί προϋπόθεση, κατά την απόφαση του Eurogroup, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της ευρωπαϊκής απόφασης με τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να πείσει τις τράπεζες ότι δεν θα ζημιωθούν και να διαβεβαιώνει ότι σε αυτό το σχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν τα ήδη «κουρεμένα» ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη οι τράπεζες έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο της απόφασης θεωρώντας πως με αυτή τη λύση η ανακεφαλαιοποίηση θα αποδειχθεί κενή περιεχομένου αφού ούτως ή άλλως ένα μεγάλο κομμάτι της επαναγοράς θα επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» τόνισε πως οι τράπεζες δεν θα χάσουν καθώς τα ομόλογα είναι ούτως ή άλλως καταγεγραμμένα στα βιβλία τους και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, αυτό που δεν απαντάται ωστόσο είναι το γιατί κάποιος να προχωρήσει σε επαναγορά από τη στιγμή που οι ελληνικοί τίτλοι δείχνουν να έχουν μία καλή δυναμική για το επόμενο διάστημα από τη στιγμή που η χώρα ξέμπλεξε όπως όλα δείχνουν με τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωνε σε συνέντευξη τύπου ότι η Αθήνα έχει “Plan B” σε περίπτωση που το όλο εγχείρημα δεν επιτύχει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου. Ποιο είναι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο ουδείς γνωρίζει.
Το εναλλακτικό σενάριο δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες. Και στην Αθήνα ούτε καν μπαίνουν στη συζήτηση του τι θα συμβεί εάν το εγχείρημα δεν προχωρήσει. Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να μιλά για «εθελοντικό εγχείρημα» ωστόσο ήδη έχουν γίνει καίριες κινήσεις προς την κατεύθυνση αρχικά της Εθνικής Τράπεζας ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο σημερινό, προγραμματισμένο Eurogroup, καθώς οι ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να διακινδυνέψουν μία ενδεχόμενη εμπλοκή με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Και στην ελληνική τρικομματική κυβέρνηση γνωρίζουν ότι κάθε άλλο παρά διαχειρίσιμη θα είναι η οποιαδήποτε εμπλοκή από τη στιγμή που η γερμανική βουλή δίνοντας το “σήμα” προς τους σκληρούς δορυφόρους της πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία την έγκριση για το ελληνικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup.