Στεφάνου: Κάναμε μια πολύ καλή, εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου με το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ενεργειακά ζητήματα και συγκεκριμένα για τα θέματα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας για το κόστος ηλεκτρισμού και για μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με αυτά, και έχουν να κάνουν με την έλευση Φυσικού Αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, για τα διαρθρωτικά θέματα που αφορούν στην ΑΗΚ και τον ρόλο της μέσα στο γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό και ασφαλώς για το ζήτημα του κόστους του ηλεκτρισμού που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Αυτά τα προβλήματα είναι πάρα πολύ πιεστικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στην προηγούμενη δεκαετία λέχθηκε ότι θα γίνονταν διάφορα, δυστυχώς, πολύ λίγα έγιναν, κάποια έγιναν και προς λανθασμένη κατεύθυνση με αποτέλεσμα, σήμερα να έχουμε ένα σκηνικό που πέραν από πιεστικό, απαιτεί και γρήγορες αποφάσεις και ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου.

Κάναμε μια πολύ καλή, εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο νομίζω ότι απηχώ το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της συνάντησης. Έχουμε ακούσει από τον αρμόδιο Υπουργό τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες που γίνονται και προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει. Θεωρώ ότι στο γενικό πλαίσιο βρισκόμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης. Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε επαφή.

Έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα για τα θέματα ενέργειας στο ΑΚΕΛ και επειδή τα ζητήματα ενέργειας αφορούν και την εθνική ασφάλεια και την οικονομία και την κοινωνία, συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή έτσι ώστε με τις δικές μας δυνάμεις να βοηθήσουμε να γίνουν όλοι οι σχεδιασμοί πραγματικότητα, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό και να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου, της οικονομίας, της κοινωνίας και της ΑΗΚ, που πρέπει να αποτελεί τον βασικό άξονα του ενεργειακού σχεδιασμού σε ότι αφορά την παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού.

Συμφωνία Ισραήλ

Ενημερωθήκαμε για διάφορα πράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν θα τα πει η αντιπολίτευση, υπάρχουν ζητήματα που είναι καλό να μην λέγονται δημόσια για τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Όπως έχω πει, είδαμε και πάθαμε με τα μεγάλα λόγια στο πρόσφατο παρελθόν. Καλύτερα να λέμε λιγότερα και να κάνουμε περισσότερα για να έχουμε όφελος ως χώρα.

Συμφωνείτε με τον διαφοροποιημένο σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Οι βασικές προδιαγραφές του σχεδιασμού ήταν αυτές που είχαμε βάλει κάτω ως κυβέρνηση το 2012, δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός δεν είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξηλώθηκε, μπήκαν άλλα πράγματα μπροστά, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις πραγματικές δυνατότητες. Με αυτά που έχουμε ακούσει, θεωρούμε ότι επανέρχεται αυτός ο σχεδιασμός που θα έπρεπε από προηγουμένως να γίνει. Βέβαια, θα δούμε και στην πράξη πως θα προχωρήσουν τα πράγματα και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα οποία προωθούνται δεν θα γίνουν. Δεν είναι εύκολα πράγματα, είναι δύσκολα, δεν εξαρτώνται όλα πολλές φορές από εσένα. Αλλά εμείς εδώ είμαστε, ως βασική δύναμη της αντιπολίτευσης για να βοηθήσουμε και εκεί που χρειάζεται να ελέγχουμε.