Στελέχη γερμανικών εταιρειών που ενεπλάκησαν σε εξοπλιστικά προγράμματα που ερευνώνται απο την ελληνική Δικαιοσύνη καλούνται τώρα σε απολογία από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.
Πρόκειται για 13 στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG, για τους οποίους εστάλησαν κλήσεις από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, πρόεδρο πρωτοδικών Γαβριήλ Μαλλή, για δυο εξοπλιστικά προγράμματα, που αφορούν το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και τον αντιαεροπορικό τύπου ASRAD.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει αδικήματα για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταλούν νέες κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον 10 ακόμα στελέχη των δυο εταιρειών.
Η εμπλοκή τους στις προμήθειες των εξοπλιστικών προέκυψε με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές δικαστικές Αρχές τόσο από τη γερμανική δικογραφία όπως και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εχει συγκεντρώσει ο ανακριτής, φέρεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μάλιστα προκύπτουν ενδείξεις και την αντίθετη διαδρομή μαύρου χρήματος, καθώς φέρεται μέρος της μίζας να επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως «μίζα από τη μίζα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση αυτή έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, και ζητά από τις γερμανικές εταιρείες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται για μεγαλύτερη αποζημίωση στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι για τις προμήθειες των επίμαχων οπλικών συστημάτων 35 έλληνες κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί και η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο.