Στη Βουλή κατατίθεται στις 16 Ιουνίου το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Παράλληλα, σε δηλώσεις της, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΟΣΕΟΚ, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή η επίσπευση της έγκρισης των άρθρων του νόμου που αφορούν τις αιτήσεις, έτσι ώστε αυτές να υποβληθούν πριν την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου, δηλαδή την 1η Ιουλίου, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας έτσι ώστε να είναι δυνατόν η πρώτη καταβολή του ΕΕΕ να γίνει στο τέλος Ιουλίου.
«Θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο στις 16 Ιουνίου και θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιηθούν πριν την εφαρμογή του ΕΕΕ τα άρθρα που αφορούν την υποβολή αιτήσεων, έτσι ώστε να μας δοθεί επαρκής χρόνος μέχρι το τέλος Ιουλίου, που ελπίζουμε ότι θα γίνει η πρώτη καταβολή του ΕΕΕ, να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε αυτέ τις αιτήσεις γιατί στόχος είναι να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Αιμιλιανίδου.
Όπως είπε, με το μέτρο αυτό θα βοηθούνται όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν καμία βοήθεια από το κράτος ή γιατί είχαν ως ακίνητη ιδιοκτησία ένα μικρό χωράφι, ή γιατί είχαν ένα μικρό σπίτι.
Με το σύστημα, είπε, θα βοηθούνται και τα άτομα που εργάζονται λίγες ώρες εργασίας και έχουν χαμηλές αμοιβές, τα οποία δεν καλύπτονταν από το σύστημα του δημόσιου βοηθήματος.
«Με βάση το ΕΕΕ, εκείνοι που εργάζονται με λίγες ώρες εργασίας και με λίγη αμοιβή θα μπορούν να συμπληρώνουν αυτή την ανάγκη με το ΕΕΕ», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι ο προϋπολογισμός που αφορά μόνο το ΕΕΕ θα υπερβαίνει τα €250 εκατομμύρια, σημειώνοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και εξεταστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του συστήματος που υπάρχουν.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των δικαιούχων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και άλλα κριτήρια που έχουν τεθεί.
«Γιατί επαναλαμβάνω, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε αυτά όλα που περνούν αρκετοί συμπολίτες μας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε οποιαδήποτε παροχή να δίνεται σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, κριτήρια όσον αφορά κινητή ιδιοκτησία, όσον αφορά ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ στα κριτήρια περιλήφθηκε και πρόνοια βάσει της οποίας δικαιούχοι του ΕΕΕ είναι όσοι έχουν νόμιμη και συνήθη διαμονή στη Δημοκρατία για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.
Σημείωσε δε ότι έγινε ήδη η πρώτη μελέτη και καθορίστηκε το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης. Πρόκειται για την κατηγορία των βασικών αναγκών, που περιλαμβάνει τη διατροφή, την ένδυση την υπόδηση, είδη προσωπικής φροντίδας και όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Όπως ανέφερε, επιπρόσθετα υπάρχει το επίδομα στέγασης για όσους ενοικιάζουν οποιανδήποτε οικία, η οποία θα είναι ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και θα επιδοτείται για ενοίκιο. Όσοι έχουν οικιστικά δάνεια και είναι δικαιούχοι πάντοτε του ΕΕΕ, θα καταβάλλονται οι τόκοι μέχρι το ύψος του ενοικίου.
«Αυτό το ποσό θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Αν αυτό το ποσό είναι €480 τότε θα προστίθενται για τον σύζυγο ακόμα 0,50 του ποσού (άλλα 240 ευρώ), για κάθε τέκνο που είναι πέραν των 14 ετών θα προστίθεται ακόμη ένα 0,50 του ποσού και για κάθε τέκνο κάτω των 14 ετών άλλο ένα 0,30», εξήγησε.
Καταλήγοντας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το ΕΕΕ το οποίο όμως θα συμπληρώνεται με άλλες αναγκαίες παροχές, όπως έκτακτες ανάγκες, οικοσκευή, καταβολή δημοτικών τελών και άλλων παρόμοιων τελών.
Πρόστιμα για αδήλωτη εργασία
Εξάλλου, ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο της για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Υπουργείο της με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας έχει ολοκληρώσει το σχετικό νομοσχέδιο.
«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε αυτό το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας να μην υπάρχει πλέον ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να περιοριστεί. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για αυτό το νομοσχέδιο, πράγματι υπάρχουν διατάξεις όπου θα είναι αυτόφωρο αδίκημα με πολύ ψηλό πρόστιμο διοικητικό», είπε.
Ερωτηθείσα για τα πρόστιμα, η κ. Αιμιλιανίδου περιορίστηκε να πει ότι αυτά θα είναι πολύ υψηλά, προσθέτοντας ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα καταρτιστεί με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου.