Η ΠΕΚ κάλεσε σήμερα την Κυβέρνηση να πάρει όλα να αναγκαία μέτρα για οικονομική επάρκεια της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και την προμήθεια σιτηρών στους κτηνοτρόφους για επιβίωσή τους, εγγυώμενη όλες τις επιταγές των κτηνοτρόφων ώστε η ΕΣΚ να τους προμηθεύει απρόσκοπτα σιτηρά.
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ εξηγεί ότι τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι κτηνοτροφικοί κλάδοι της Κύπρου, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τα κουρέματα των καταθέσεων εστιάζονται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά τα προβλήματα στην εξασφάλιση σιτηρών από τους κτηνοτρόφους και το δεύτερο να έχει να κάνει με τα προβλήματα στην εισαγωγή σιτηρών από την ΕΣΚ.
Η ΠΕΚ διευκρινίζει ότι ο κύριος προμηθευτής σιτηρών, που είναι η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, δεν δέχεται επιταγές της Λαϊκής Τράπεζας για προμήθεια σιτηρών με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να προμηθεύονται σιτηρά για τη διατροφή των ζώων με κίνδυνο υποσιτισμού των ζώων και τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής και της κρεατοπαραγωγής.
Αναφέρει ακόμα πως η ρευστότητα της ΕΣΚ έχει μειωθεί λόγω του κουρέματος που έχει επιβληθεί στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου και λόγω της λανθασμένης ενέργειας μερικές μέρες πριν το κούρεμα, να καταθέσει χρήματα στη Λαϊκή Τράπεζα τα οποία διατηρούσε σε λογαριασμούς σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αποτέλεσμα να μειωθεί η ρευστότητα της κατά 60% περίπου.
Αναφέρει επίσης ότι παρόλα αυτά υπάρχουν αποθέματα σιτηρών τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας για ένα μήνα περίπου.
Καλεί δε την Κυβέρνηση να πάρει όλα να αναγκαία μέτρα για οικονομική επάρκεια της ΕΣΚ και την προμήθεια σιτηρών στους κτηνοτρόφους για επιβίωση τους, εγγυώμενη όλες τις επιταγές των κτηνοτρόφων ώστε η ΕΣΚ να τους προμηθεύει απρόσκοπτα σιτηρά.
Αναφέρει πως η εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για επίταξη των σιτηρών, ίσως είναι μια μορφή επίλυσης του προβλήματος, θα χρειαστεί όμως κρατική οικονομική ενίσχυση.
Ζητά τέλος έντονα όπως εξαιρεθεί η ΕΣΚ από το κούρεμα των καταθέσεων για να ανακτήσει τη ρευστότητα που είχε ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην αγορά νέων ποσοτήτων σιτηρών για τις ανάγκες του τόπου.