Toυ Λευτέρη Χριστοφόρου*
Στη πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξε σημαντική συζήτηση και ψηφοφορία, που αφορά και αγγίζει την Κυπριακή Οικονομία, τα Χρηματοοικονομικά και ευρύτερα τον Τομέα των Υπηρεσιών. Αφορμή για αυτό το σημαντικό ζήτημα, για ολόκληρη την ΕΕ και τις χώρες μέλη, ήταν η συζήτηση και η ψήφιση του Πορίσματος – Έκθεση, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, στην οποία συμμετέχω ως μέλος.
Στη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα Panama Papers και των 211 Συστάσεων προς ΕΕ για θέματα φοροδιαφυγής και Φοροαποφυγής, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα της Κύπρου και την θέση της, ότι τα ζητήματα της άσκησης φορολογικής Πολιτικής πρέπει να παραμένουν στη δικαιοδοσία των Χωρών Μελών. Επίσης αντιταχθήκαμε πλήρως στις επιχειρούμενες αλλαγές που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και ως Χρηματοοικονομικό Κέντρο και αποβαίνουν γενικά σε βάρος των μικρών χωρών της ΕΕ.
Μέσα στην Έκθεση και τις συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρχαν καταστροφικές εισηγήσεις για την χώρα μας, για τα θέματα που αφορούν τη προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδύσεων. Δεν πρέπει να λησμονούμε τη τεράστια συνεισφορά αυτού του τομέα στο ΑΕΠ της πατρίδας μας, στα Φορολογικά μας Έσοδα, στις θέσεις εργασίας και σε πολλούς άλλους τομείς που ουσιαστικά είναι το κύριο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της πατρίδας μας.
1. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. Υπήρξε τεράστια επιμονή και προσπάθεια από τις Πολιτικές Ομάδες της Αριστερός, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, για να εξουδετερώσουν ουσιαστικά τις μικρές χώρες Μάλτα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, να συνεχίσουν να προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ξένες εταιρείες, να αποτελούν Χρηματοοικονομικά Κέντρα και να καθορίζουν τη Φορολογική τους Πολιτική. Για να το κατορθώσουν αυτό υπέβαλαν και στήριξαν τροποποιήσεις, για να επιβληθεί Ελάχιστος Φορολογικός Συντελεστής, να Καταργηθεί η Ομοφωνία των Χωρών της ΕΕ για Φορολογικά Θέματα, να υπάρξει Ενιαία Φορολογική Πολιτική, να καταρτισθεί Μαύρη λίστα για τις Χώρες Μέλη της ΕΕ, να καταρτισθεί Πανευρωπαϊκό Μητρώο Εταιρειών και να καταργηθεί η Επιχειρηματική Εμπιστευτικότητα, να καταργηθεί η αυτονομία των Επαγγελματιών του Κλάδου και πολλές άλλες απαράδεκτες ρυθμίσεις που κατέστρεφαν ολοσχερώς τη προοπτική και την οικονομία της Κύπρου και άλλων παρόμοιων χωρών.
2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ. Ευτυχώς, για μία ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρά το ότι αρκετοί συνάδελφοι Ευρωβουλευτές ήθελαν να επιβάλουν περιορισμούς και εμπόδια για τα Φορολογικά και τις ξένες εταιρείες, εισάκουσαν τις θέσεις μας και επέδειξαν σεβασμό και αλληλεγγύη, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τις δικές μας θέσεις. Σύσσωμη η ομάδα του ΕΛΚ ,όλοι και οι 217 Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στήριξαν με σθένος τις ευαισθησίες και τις θέσεις μας για τα Φορολογικά. Έτσι κατορθώσαμε να αποτρέψουμε και να καταψηφίσουμε πολλές απαράδεκτες, προκλητικές τροποποιήσεις που προωθούσε η συμμαχία Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών.
Δυστυχώς όμως, υπήρξαν και θέσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα μας που τελικά πέρασαν γιατί δεν μπορέσαμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα να κερδίσουμε τη πλειοψηφία.
Είμεθα ευτυχείς γιατί η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ΕΕ, το ΕΛΚ, για μία ακόμη φορά στάθηκε ως πραγματικός φίλος της Κύπρου, δίπλα μας, αλλά συνάμα και απογοητευμένοι γιατί κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου στράφηκαν ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου και άλλων μικρών χωρών.
3. ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. Τόσο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταθέσαμε με επιχειρήματα τη θέση μας.
Τασσόμαστε ενάντια στη Φοροδιαφυγή, στη Φοροαποφυγή, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γενικά σε κάθε παράνομη φορολογική δραστηριότητα.
Όμως δεν νοείται εν ονόματι της πάταξης της παράνομης φορολογικής πρακτικής, ουσιαστικά να σκοτώσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της ΕΕ να προσελκύουν επενδύσεις, την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Με αυτές τις πολιτικές θα οδηγήσουμε και Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές εταιρείες κι Επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ουσιαστικά θα πλήξουμε ανεπανόρθωτα την οικονομία της ίδιας της ΕΕ.
Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής τόνισε:
Η άσκηση της φορολογικής πολιτικής ελεύθερα από την κάθε χώρα αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και βασικό στοιχείο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος οδηγεί την ΕΕ σε πισωγύρισμα και μας θυμίζει μέτρα που λάμβαναν ανελεύθερες κεντροποιημένες οικονομίες στο παρελθόν που ουδείς υιοθετεί ή θέλει να θυμάται σήμερα.
Θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε με μαχητικότητα, υπευθυνότητα και πειστικότητα τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας και είμαι πεπεισμένος ότι όπως με τη βοήθεια των φίλων μας κερδίσαμε τη πρώτη μάχη, έτσι θα κερδίσουμε και τη τελική.
-*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ